23 Eylül 2024 Pazartesi

İstanbul'da devrim şehitleri anıldı: Bize yol gösteriyorlar

Karacaahmet'te mezarı bulunan devrim şehitleri ÖTSP'nin çağrısıyla anıldı. Devrime can suyu olanların nasıl bir yol yürünmesi gerektiğini gösterdiğini söyleyen sosyalistler, şehitlerden öğrenerek mücadeleyi yükselteceklerini vurguladı.

Ölümsüzlerin Tutsakların Sesi Platformu (ÖTSP) çağrısıyla sosyalistler İstanbul'da devrim şehitlerini andı. Devrim ve sosyalizm mücadelesinde ölümsüzleşen Ece Dinç, İrfan Çelik, Hüseyin Demircioğlu, Hasan Çiçek, Sabahat Karataş ve 12'lerin Karacaahmet Mezarlığında bulunan mezarı başında buluşan sosyalistler, şehitlerin hayatından öğrenerek mücadeleyi sürdüreceklerinin altını çizdi.

'ÖLÜMSÜZLERİN İZİNDE DAİMA İLERİ'
Devrim şehitlerinin mezarı başında Adnan Yücel'in "Biz Kazanacağız" şiirini hep bir ağızdan okuyan sosyalistler, ölümsüzlerin mezarlarını karanfillerle donattı. "Ölümsüzlerin izinde daima ileri" pankartının açıldığı anmalarda, şehitlere devrim sözü yinelendi.

'ECE, ÇOK ŞEY SIĞDIRDIĞI CESUR YÜREĞİNDE DEVLEŞTİ'
Suruç'ta ölümsüzleşen Ece Dinç'in mezarı başında yapılan konuşmada, Ece'nin mezar taşında "Dev gibi" yazdığına dikkat çekildi. Ece'nin neden devleştiğinin yanıtının kısacık yaşamına sığdırdığı mücadelesi olduğu belirtilirken, 25 Kasım'a giderken Ece'yi anmanın ayrı bir anlamı olduğu belirtildi. Konuşmada, "Ece yoldaşı nasıl hatırlarız diye sorulacak olursa; onu 25 Kasım'a giderken boyadığı kızıl sopalardan, Kadıköy'de tacizci esnafı cezalandırırken hatırlarız. Bir kadın sokakta erkek şiddetine maruz kaldığında yanındaki erkek yoldaşını, 'burada kadınlar var' diyerek kenara ittiğinde hatırlarız" denildi.

Ece'nin sokakta HDK bildirisini okuduktan sonra örgütlendiği kaydedilen konuşmada, onu anmanın mücadele hayatından öğrenmek ve mücadelesini yükseltmek olduğu kaydedildi.

'İRFAN ÇELİK BAŞ EĞMEMENİN ÖNCÜSÜ BİR YOLDAŞ'
12 Eylül askeri faşist darbeden iki gün sonra tutsak edildi hapishanede işkencede katledilen İrfan Çelik için mezarı başında yapılan anmada, Çelik'in 1980 faşizmine karşı hapishanelerdeki direnişin, baş eğmemenin öncülerinden olduğu söylendi.

'HÜSEYİN DEMİRCİOĞLU DEVRİMCİ MÜCADELEDE ÖZEL ROL OYNADI'
'96 Ölüm Orucunda ölümsüzleşen Hüseyin Demircioğlu da mezarı başında anıldı. Türkiye devrimci hareket ve partili mücadelede özel rol oynadığı belirtilen Demircioğlu'nun, birleştirici, kapsayıcı, aynı zamanda politik ve ideolojik olarak yön çizen özelliklerine değinildi. Ağır işkencelere maruz kalan Demircioğlu'nun başı dik çıktığı belirtilen konuşmada, "96 Ölüm Orucu direnişinde özel bir rol oynadı. Devletin, 'onlar genç insanları ölüme gönderiyorlar, kendileri zevk, sefa içinde yaşıyorlar' dediği bir yerde 'ilk ben olmalıyım' diyerek atıldı" denildi.

'YOLUMUZU AYDINLATIYORLAR'
Kilis şehitlerinden Hasan Çiçek için yapılan mezar başı anmasında ise, "Çok şey sığdırdılar o cesur yüreklerine ve devleştiler. O halde ölümsüzlerimizin izinden yürüyorsak, onları devleştiren neydi diye sormamız gerekir. Cevabı ölümsüzlerimizin yaşamında verilidir. O dev yürekler, halk sevgisiyle dolup taşıyordu. Adanmışlığı ve parti çizgisinde yürümeyi taşıyordu. O yürekler böyle devleşti. Ama onlar ölümü küçülttü. Ölümsüz yaşamları ve örnek pratikleriyle ölümü hiçleştirdi. Zaafı, zayıflığı ve geri olanı karşılarına aldılar, meydan okudular, örnek oldular. Ve şimdi biz onların izinden yürüyenler olarak diyoruz ki daima ileri" ifadelerine yer verildi.

Devrim iddiası olanların çağrısının bir adım ileri gitmek olduğuna dikkat çekilen konuşmada, "Onların izinden yürüyerek kazanabiliriz. Şehitlerimize, şehit ailelerimize, gazilerimize, tutsaklarımıza ve tutsak yakınlarımıza, işçi sınıfı ve halklarımıza sözüm budur. Kazanacağız" denildi.

Sosyalistler Karacaahmet Mezarlığındaki 12'ler ve Sabahat Karataş'ın da mezarı başında anma gerçekleştirdi.