25 Eylül 2024 Çarşamba

İstanbul ve Ankara'da hasta tutsaklara özgürlük eylemleri

Hasta tutsaklar Serdal Yıldırım ve Mehmet Emin Süsin'in durumuna dikkat çeken hak savunucuları, tüm hasta tutsakların serbest bırakılmasını istedi.

İstanbul ve Ankara'da yan yana gelen hak savunucuları ve tutsak yakınları, hasta tutsaklar Serdal Yıldırım ve Mehmet Emin Süsin'in durumunu kamuoyuyla paylaşarak serbest bırakılmalarını istedi.

İSTANBUL
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, 577. F oturmasını Taksim'de bulunan dernek binası önünde düzenledi. "Tedavi haktır engellenemez" ve "Ağır hasta mahpus Serdal Yıldırım serbest bırakılsın" pankartı açılan eyleme Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekili Musa Piroğlu ve çok sayıda kişi katıldı.

Basın açıklamasını okuyan Meryem Bars, Metris R Tipi Hapishanesi'nde tutulan ağır hasta tutsak Serdal Yıldırım'ın durumunu kamuoyuyla paylaştı. Yıldırım'ın yüzde 98 engelli raporu bulunduğunu, mide ülseri ve belden aşağısının felçli olduğunu, hareket edemediğini ve yatak yaralarının enfeksiyon kaptığını aktaran Bars, Adli Tıp Kurumu'nun (ATK) 5 kere "hapishanede kalamaz" raporu verdiğine dikkat çekti. Buna rağmen Yıldırım'ın "güvenlik tehdidi" yaratacağı iddiasıyla serbest bırakılmadığının altını çizen Bars, 2012'de geçirdiği trafik kazası nedeniyle tekerlekli sandalyede yaşamını sürdüren Yıldırım'ın 2018'de tutuklandığını söyledi.

"Serdal Yıldırım bu hapishanede iken, ranzadan sedyeye alınırken düşürülmüş, belindeki platin yerinden oynadığı için sırt üstü yatamaz hale gelmiştir. Sırt üstü yatamadığı için ve sürekli ağrısı olduğundan yeterince uyuyamamaktadır" diyen Bars, Yıldırım'ın mutlaka ameliyat olması gerektiğini ancak hapishane koşullarının ameliyat sonrası bakım ve tedaviye uygun olmaması nedeniyle ameliyat olamadığını vurguladı.

Bars, şöyle devam etti: "Acı çekerek ve zor koşullarda ölümle yaşam arasında bir çizgide yaşama tutunmaya çalışan Serdal Yıldırım'ın sağlık ve yaşam hakkının korunabilmesi için derhal serbest bırakılması, tedavi ve bakımının ailesinin desteği ile serbest koşullarda sürdürülmesi gerekmektedir."

Eylem boyunca, "Serdal Yıldırım serbest bırakılsın", "Hasta mahpuslar serbest bırakılsın", "Tedavi haktır engellenemez" sloganları atıldı.

ANKARA
Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, 449. hafta açıklamasını İHD Ankara Şubesi önünde gerçekleştirdi. "Tedavi haktır engellenemez, hasta mahpuslar serbest bırakılsın" pankartı açılan eylemde açıklamayı Nuray Çevirmen okudu.

Giresun/Espie L Tipi Kapalı Hapishanesi'nde tutulan 62 yaşındaki ağır hasta tutsak Mehmet Emin Süsin'in durumunu kamuoyuyla paylaşan Çevirmen, Süsin'in 30 yıldır tutsak edildiğine dikkat çekti. Süsin'in 30 yıllık tutsaklığında hapishane koşulları nedeniyle çok sayıda hastalığa yakalandığını kaydeden Çevirmen, Süsin'in hipertansiyon, şeker ve kalp hastalıkları olduğunu ifade etti. "Hastalıklarına bağlı olarak neredeyse tüm dişleri dökülmüş durumda ve bundan kaynaklı olarak beslenmede sorun yaşıyor" diyen Çevirmen, Süsin'in tek başına yaşamını idame ettiremediğini, yürürken yürüteç kullandığını aktardı.

Süsin'in hastaneye kelepçeli bir şekilde, havasız ring aracıyla götürüldüğünü, durumu ağırlaşmasına rağmen "hapishanede kalabilir" raporu verildiğini ve ailesinden uzak bir yere götürüldüğü için aile görüşünün sağlanamadığını dile getiren Çevirmen, şöyle devam etti: "30 yılını doldurmasına 6 ay kalan Mehmet Emin Süsin'in hapishanede yaşamını devam ettiremeyeceği açıktır. Mehmet Emin Süsin'in hastalıklarından kaynaklı olarak acil olarak tahliyesinin gerçekleştirilmesi ve tedavisine ailesinin yanında sağlıklı koşullarda devam edilmesi gerekmektedir. 30 yılınıtamamlamasına zaten 6 ay kalmış olan mahpusun, hapishanede kaldığı her gün durumunun geri dönülemeyecek duruma gelmesi demektir. Yaşam hakkının korunması için Mehmet Emin Süsin acil olarak tahliye edilmelidir."