23 Eylül 2024 Pazartesi

İstanbul ve Ankara'da hasta tutsaklar için özgürlük istendi

İstanbul ve Ankara'da eylem yapan hak savunucuları hasta tutsaklar Salman Yıldız ve Ferzende Elbi'nin durumunu kamuoyuyla paylaşarak derhal serbest bırakılmaları çağrısında bulundu.

İnsan hakları savunucuları İstanbul ve Ankara'da hasta tutsakların durumunu kamuoyuyla paylaşarak serbest bırakılmalarını istedi.

İSTANBUL
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, 606. F Oturmasını dernek binası önünde gerçekleştirdi. "Tedavi haktır engellenemez" ve "Hasta mahpus Salman Yıldız serbest bırakılsın" pankartları açılan eylemde hasta tutsakların fotoğrafları taşındı.

Basın açıklamasını okuyan Zehra Demir, Muğla E Tipi Hapishanesi'nde tutulan yüzde 68 engelli Salman Yıldız'ın durumunu kamuoyuyla paylaştı.

Yıldız'ın ağır epilepsi hastası olduğunu ve başından yaralanma sonucu beyin hasarı ve felç geçirerek vücudunun sol tarafını kullanamadığını dile getiren Demir, tek başına yaşamını idame ettiremeyen Yıldız'ın tekli hücrede tutulduğunu ve sağlık durumunun giderek ağırlaştığını söyledi.

"Kobanê'ye insani yardım sevki sırasında belediye aracına yönelik DAİŞ saldırısı ile yaralanan ve Şanlıurfa Devlet Hastanesi'nde tedavisi yapılmakta iken tutuklanan Yıldız, hapishanede gerekli tedavi ve bakım sağlanamadığı için bir yıl sonra serbest bırakılmış ancak hakkında verilen hapis cezası onaylanınca henüz tedavisi tamamlanmadan yeniden tutuklanarak hapishaneye konulmuştur" diyen Demir, Yıldız'ın tutulduğu hapishane koşullarının hijyenden uzak olduğunu, tedaviye erişemediğini söyledi.

Yıldız'ın hastaneye sevklerinde Batman ve Urfa hastanelerinin "hapishanede kalamaz" raporu verdiğini ancak Yıldız'ın serbest bırakılmadığını dile getiren Demir, "Hapishane koşullarında yeterli bakım ve tedavi sağlanamayan, ani ölüm riski taşıyan, epilepsi hastalığı nedeniyle yalnız tutulmaması gereken Yıldız'ın tek başına tutuluyor olması ve serbest bırakılmaması, sağlık ve yaşamına tehdit oluşturmaktadır" dedi.

Eylem, "Hasta mahpuslar serbest bırakılsın", "Salman Yıldız serbest bırakılsın", "Tedavi haktır engellenemez" sloganlarıyla son buldu.

ANKARA
Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, eylemlerinin 478. haftasında İHD Ankara Şubesi önünde toplandı.

"Tedavi haktır engellenemez, hasta mahpuslar serbest bırakılsın" pankartı açılan eylemde açıklamayı Nuray Çevirmen okudu. Eskişehir H Tipi Kapalı Hapishanesi'nde tutulan 74 yaşındaki hasta tutsak Ferzende Elbi'nin durumunu kamuoyuyla paylaşan Çevirmen, 2 ay önce tansiyonu aşırı yükselerek krize giren Elbi'nin kanama geçirdiğini ve 2 defa hastaneye kaldırıldığını aktardı.

Yüksek tansiyon nedeniyle felç geçiren Elbi'nin tekerlekli sandalye kullandığını belirten Çevirmen, Elbi'nin ayrıca bağırsak fıtığı, KOAH, şeker hastalığı, bronşit hastalıkları olduğunu kaydetti. Çok sayıda ameliyat olması gereken Elbi'nin ameliyat ve tedavilerinin yapılamadığını aktaran Çevirmen, Elbi'nin böbreklerinde kist olduğunu, yanında ise tümör bulunduğunu ancak buna ilişkin bir tedavi de yapılmadığını söyledi.

Çevirmen, şöyle devam etti: "Ağustos ayı içerisinde hastaneye gitmiş, kan tahlilleri yapılmış ancak tahlil sonuçları hakkında haber verilmemiştir. Mide şikayetlerinin devam ediyor ancak herhangi bir hastalığının olup olmadığının kendisine söylenmemiş, bu konuda başvuru yapmış ancak idarenin cevap vermediğini ifade etmiştir. Ağır hastalıkları bulunan ve yürüyemeyecek hale gelmiş olan Ferzende Elbi'nin acilen tedavilerinin yapılmasını, yapılmamış olan ameliyatının yapılmasını ve bu süre zarfında da ailesinin yanında sağlıklı koşullarda tedavisinin yapılabilmesi için tahliye işlemlerinin gerçekleştirilmesini talep ediyoruz."