1 Ekim 2024 Salı

İstanbul ve Ankara'da hasta tutsaklar için özgürlük istendi

Hak savunucuları İstanbul ve Ankara'da hasta tutsakların durumunu kamuoyuyla paylaşarak, yetkililere gerekli adımları atma çağrısı yaptı.

İstanbul ve Ankara'da hak savunucuları hapishanelerde artan yaşam ve sağlık hakkı ihlallerine dikkat çekerek, hasta tutsakların serbest bırakılması çağrısında bulundu. Yapılan eylemlerde, pek çok hasta tutsağın durumunun her geçen gün ağırlaştığı kaydedilirken, son olarak denetimli serbestlik hakkı bulunduğu halde tahliye edilmeyen hasta tutsak Abdullah Ece'nin ölümünün, iktidarın hapishanelere dönük baskı politikalarına örnek olduğu belirtildi.

'ABDULLAH ECE'NİN YAŞAM HAKKI İHLAL EDİLDİ'
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, 529'uncu F Oturması'nda Silivri 5 Nolu L Tipi Hapishanesi'nde kalan hasta tutsak Cengiz Sinan Halis Çelik'in durumu kamuoyuyla paylaşıldı. Şube binası önünde gerçekleşen eylemde, "Hasta mahpus Cengiz Sinan Halis Çelik serbest bırakılsın" pankartı açıldı ve hapishanelerdeki hasta tutsakların resimleri taşındı.

Basın açıklamasını okuyan Hatice Onaran, hapishanelerde derinleşen hak ihlalleri, işkence ve katliam politikalarına karşı uzun zamandır yaptıkları çağrıların yetkililer tarafından görmezden gelindiğini söyledi. Van'ın Edremit ilçesinde "örgüte yardım ve yataklık" iddiasıyla tutuklanan Makbule Özer ve Hadi Özer'in durumuna dikkat çeken Onaran, yaşlı ve hasta iki insanın hapishane koşullarında ölüme gönderildiğini kaydetti.

Bu sabah hayatını kaybeden 73 yaşındaki hasta tutsak Abdullah Ece'nin infazının yakıldığına işaret eden Onaran, Ece'nin denetimli serbestlikle tahliye edilmesi durumunda hala hayatta olabileceğini vurguladı.

'ÇELİK İKİ AYDIR KARANTİNADA'
26 yıllık tutsak Cengiz Sinan Halis Çelik'in mesane kanseri, epilepsi ve kas ve kemik erimesi hastalıkları olduğunu belirten Onaran, Çelik'in tekerli sandalyede ve arkadaşlarının yaşamıyla hayatını idame ettirdiğini dile getirdi. Onaran, 1996 yılında yaralı olarak yakalanan Çelik'in kafası ve omuriliğinde bulunan şarapnel parçalarının hala çıkarılamadığını, bir süre kaldığı Metris R Tipi Hapishanesi'nde adli bir tutsağın saldırısıyla durumunun ağırlaştığını ve tekerlekli sandalyeye mahkum olduğunu ifade etti.

Çelik'in sürekli sürgün sevklere maruz kalması sebebiyle istikrarlı bir şekilde tedavi olamadığını aktaran Onaran, Çelik'in son gittiği Silivri 5 Nolu L Tipi Hapishanesinde iki aydır karantinada tek kişilik hücrede tutulduğunu vurguladı. Çelik'in yaşadığı tecrit ve hapishanede yaşanan son katliamla psikolojik durumunun giderek ağırlaştığını kaydeden Onaran, buna bağlı olarak yeniden epilepsi krizlerinin arttığını, yetkililerin ise tedavi için herhangi bir adım atmadığını dile getirdi.

Cengiz Sinan Halis Çelik ve tüm hasta tutsakların serbest bırakılması çağrısı yapılan eylem, "Tedavi haktır engellenemez", "Tecrit öldürür dayanışma yaşatır", "Hasta mahpuslar serbest bırakılsın" sloganlarıyla son buldu.

'FIRAT YAĞMAKAN SERBEST BIRAKILSIN'
Ankara'da Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi önünde düzenledikleri basın açıklamasının 401'inci haftasında İzmir/Kırıklar 2 Nolu F Tipi Hapishanesinde tutulan hasta tutsak Fırat Yağmakan'ın durumuna dikkat çekti. "Tedavi haktır engellenemez, hasta mahpuslar serbest bırakılsın" pankartının açıldığı eylemde basın açıklamasını Sevil Turgut okudu.

Turgut, uzun yıllardır tutsak olan Yağmakan'ın pek çok enfeksiyon hastalığı, Hepatit B, karaciğer yağlanması, işitme kaybı ve prostat hastalığından muzdarip olduğunu söyledi. Bunun yanı sıra Yağmakan'ın bel ve boyun fıtığı hastası olduğunu kaydeden Turgut, Yağmakan'ın astım, hemoroid ve tansiyondan da rahatsız olduğunu ifade etti. Yağmakan'ın pek çok ağır hastalıkla boğuştuğunu ancak tedavilerinin yapılmadığını dile getiren Turgut, hapishane koşullarının Yağmakan'ın durumunu ağırlaştırdığını kaydetti.

Turgut, şöyle devam etti: "Fırat Yağmakan'ın tetkik ve tedavileri aksatılmamalı, hastane sevkleri hızlandırılmalı, ameliyatları geciktirilmeden yapılmalı ve insan onuruna, hasta haklarına uygun bir tedavi süreci yürütülmelidir. Hapishanelerde yaşam savaşı veren tüm ağır hasta mahpuslar, sağlıklı koşullarda tedavilerinin yapılması için infazları ertelenmelidir. Bizler, Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi olarak 401. Haftada, hapishanelerde bulunan hasta mahpusların durumlarını dile getirdik. Tüm bu sorunlar ortadan kalkıncaya kadar kamuoyu ile paylaşmaya ve çözüm talep etmeye devam edeceğiz."