22 Eylül 2024 Pazar

İstanbul Üniversitesi'nde Kadın Çalışmaları Kulübü kurulması talebi reddedildi

İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğrencilerinin Kadın Çalışmaları Kulübü kurma talebi üniversitede benzer amaçta bir kulüp olduğu gerekçesiyle reddedildi.

İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğrencilerinin Kadın Çalışmaları Kulübü kurma talebi "toplumun her alanında kadın ve erkek eşitliğinin sağlanmasına yönelik çalışmaları takip etmek ve üniversite öğrencileri içerisinde bu konuda bilinç oluşturmak" amaçlı farklı bir kulübün varlığı nedeniyle fakülte yönetim kurulu tarafından reddedildi.

Evrensel'de yer alan habere göre; kulüp kurulması için Kasım 2020'de başvuruda bulunduklarını söyleyen öğrenciler, 15 Nisan 2021'de alınan kararın ellerine 2 Mayıs'ta ulaştığını aktardı.

Öğrenciler, "Tüzüğümüzde yer alan ‘toplumun her alanında kadın ve erkek eşitliğinin sağlanmasına yönelik çalışmaları takip etmek ve üniversite öğrencileri içerisinde bu konuda bilinç oluşturmak' ifadesi üzerine 'Zaten böyle bir kulüp var' denilerek başvuru reddedildi" dedi.

'SİNEMA KULÜPLERİ ÇEŞİTLİ FAKÜLTELERDE MEVCUT'
Kadın erkek eşitliğini savunmanın red sebebi olamayacağını vurgulayan öğrenciler, var olduğu söylenen kulübün Siyasal Bilgiler Fakültesine bağlı olmadığını vurguladı.

Fakülte içerisinde Kadın Çalışmaları Kulübünün kurulmasında herhangi bir engel olmadığına dikkat çeken öğrenciler, "Üniversitemiz genelinde faaliyet gösteren aynı adlara sagip birçok kulüp var" dedi.

Öğrenciler, "Müzik kulüpleri; İktisat Fakültesi, Eczacılık Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi ve Tıp Fakültesinde var. Etik kulübü de hem İktisat Fakültesi hem de Siyasal Bilgiler Fakültesinde var. Tiyatro kulübü ise Fen ve Edebiyat Fakültesi, İktisat ve Hukuk Fakültesinde var. Aynı şekilde sinema kulüpleri de çeşitli fakültelerde mevcuttur. Farklı fakültede olsa dahi amaçları ne kadar birbirlerinden değişebilir? Bu soruya cevap arıyor ve kulübümüzün reddedilme sebebini kabul etmiyoruz" dediler.

Kulübün reddinin siyasal konjonktürden bağımsız olmadığını vurgulayan öğrenciler, "Kulübümüzün kurulmak istenmemesinin İstanbul Sözleşmesi'ne ve 6284 sayılı kanuna yönelik saldırılardan bağımsız olmadığını düşünüyoruz" ifade ettiler.