29 Eylül 2024 Pazar

İstanbul Üniversitesi öğrencilerinden yemekhane zamlarına tepki

İstanbul Üniversitesi öğrencileri, yemekhanelerine yapılan yüzde 71'lik zammı protesto ederek, ucuz ve nitelikli yemeğin en temel hakları olduğunu vurguladı.

İstanbul Üniversitesi öğrencileri, 1 Eylül Perşembe günü üniversite yönetiminin yemek ücretini 3,5 TL'den 6 TL'ye yükseltmesine tepki gösterdi. Beyazıt Meydanı'nda toplanan öğrenciler, "2020 tarihinde öğrencilerin tepkisi sonucunda geri çekilen zamdan iki yıl sonra bugün okul idaresi yeniden öğrencilerin yemeklerine göz dikmiştir" dedi. "Nitelikli ve ucuz yemek herkesin hakkıdır", "1.8 milyarlık bütçe Mahmut'un gözü öğrencinin cebinde" pankartları açılan eylemde, "Zamlara boyun eğmeyeceğiz", "Müşteri değil öğrenciyiz" dövizleri taşındı.

Öğrenciler, derinleşen ekonomik krizle temel gıda ürünlerine gelen zamlar, doğalgaz ve elektrik faturaları, kira ve yurt ücretlerinin yanı sıra artan yemekhane ücretleriyle sefalet mahkum edildiklerini belirtti. Bazı arkadaşlarının ekonomik koşulları yeterli olmadığı için okullarını dondurduğuna dikkat çeken öğrenciler, öte yanda şirketlerin karlarına kar kattığına dikkat çekti.

Basın metnini okuyan Yaren Bedel, İstanbul Üniversitesi'nin en çok ödenek alan kurumlardan biri olduğunu kaydetti, "İstanbul Üniversitesi yönetimine soruyoruz; öğrenci yararına kullanılmayan bu ödenekler ne için kullanılıyor? Ödenekler nereye harcanıyor da yemekhaneye yüzde 71 oranında zam yapılmasına karar verilebiliyor" dedi.

Yemekhane zammını kabul etmediklerini dile getiren Bedel, şöyle devam etti: "Kamu yararını gözetmesi gereken bir kurumun bu pahalılıkta gençlerin yemek haklarını kısıtlaması meşru değildir. Ücretsiz eğitimin parçası olan temel haklarımızın parayla satılıyor olması bile bir sorunken zam yapılıyor olması kabul edilemez. Zammın hemen geri çekilmesini ve gün geçtikçe düşen yemek standartlarının yeniden yükseltilmesini istiyoruz. Düşük gramajlı, kalitesiz, zamlı değil; ucuz ve kaliteli bir yemekhane hizmeti almak hakkımız. Buradan İstanbul Üniversitesi yönetimine sesleniyoruz. Öğrenciyi gözetmeyen bu kararınızdan geri dönün."

Eylem boyunca, "Müşteri değil öğrenciyiz", "Eğitim haktır satılamaz", "Zamlı yemek istemiyoruz", "Zamlara boyun eğmeyeceğiz", "Öğrenciler burada rektör nerede" sloganları atıldı.