30 Eylül 2024 Pazartesi

İstanbul Tabip Odası'ndan Covid-19 önlem önerileri

İstanbul Tabip Odası, koronavirüs vaka sayılarının artmasının ardından alınması gereken önlemlere dikkat çekti. Tabip Odası 14 çözüm önerisi sıraladı.

İstanbul Tabip Odası, artan Covid-19 vakalarına dikkat çekti. Önlemlerin ortadan kaldırılmasının ardından vakalarda ciddi oranda artış yaşandığına işaret eden Tabip Odası, alınması gereken önlemleri 14 madde halinde sıraladı.

İSTANBUL TABİP ODASI'NDAN ÖNERİLER
İstanbul özelinde Covid-19 pandemisinin gelinen aşamasını değerlendirmek için il sağlık müdürlüğü, üniversiteler, ilgili meslek örgütleri ve uzmanlık dernekleri temsilcilerinin biraraya gelmesi sağlanmalı.
Covid-19 verileri epidemiyoloji biliminin gereklerine uygun biçimde günlük olarak ülke, bölge, il ve ilçe tabanlı olarak açıklanmalı.
Temaslı takibi için sistem güncellenmeli.
Toplu taşıma gibi bireylerin zorunlu olarak kullandığı kamusal kapalı alanlarda maske zorunlu olmalı.
Aşılama konusunda risk gruplarını, il genelindeki sosyoekonomik eşitsizlikleri, eksik aşılanmayı gidermeyi hedefleyen bir aşı kampanyası tekrar düzenlenmeli, mRNA aşıları tercih edilmeli.
mRNA aşısının (Comirnaty) kullanım kolaylığına ulaşması açısından azami iki kişilik flakonlar biçimine dönüştürülmesi sağlanmalı.
Omicron varyantına karşı geliştirilen yeni tip mRNA aşıları temin edilmeli.
Sonbahar dönemi önlemleri açısından okullar eğitime başlamadan önce çocukların aşılanmasının tamamlanması için altı aydan büyük herkese aşı hakkı tanınmalı.
Kamu hastanelerinde ücretsiz PCR ya da hızlı test erişim kolaylaştırılmalı ve bulaşmayı önlemek açısından test örnekleri sağlık kurumlarının yoğunluğundan ayrıştırılmış bölgelerde alınmalı.
Riskli hasta gruplarının hastaneye yatışlarında ve ameliyat geçirecek olan kişilerin ameliyat öncesi solunumsal yakınması olduğuna bakılmaksızın PCR ya da hızlı test incelemesi yapılmalı.
Sağlık çalışanlarının sağlığı kapsamında çalışanlara yönelik semptom takibi ve gerektiğinde hızlı test ya da PCR incelemesi hayata geçirilmeli.
Ülke ve il genelinde yeterli sayıda randomize genomik analiz yapılarak baskın olan varyantın takibi yapılmalı ve sonuçlar kamuoyuyla paylaşılmalı.
Molnupiravir (Covinavir®) etken maddeli ilacın 65 yaş üstü, aşısız ve risk gruplarda kullanılması açısından toplumsal bilgilendirme yetkinleştirilmeli.
SARS-CoV-2'ye etkinliği kanıtlanmış olan diğer antiviral ilaçların (Nirmatrelvir-Ritonavir ve Remdesivir) ücretsiz biçimde gereken olgulara ulaştırılmalı.