23 Eylül 2024 Pazartesi

İstanbul Tabip Odası: TTB susmaz, susturulamaz

TTB MK üyelerinin görevden alınmasına tepki gösteren İstanbul Tabip Odası, "Seçilmişlere yönelik yargı eliyle yapılan bu müdahale yalnızca TTB'ye değil, ülkemiz demokrasi kültürüne ve iktidara muhalif, emekten, barıştan, demokrasiden yana tüm örgütlere gözdağı verme niteliği taşımaktadır. Gün, hep birlikte mücadeleyi ortaklaştırma ve büyütme zamanıdır" ifadelerini kullandı.

İstanbul Tabip Odası, Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Komitesi üyelerinin görevden alınmasına tepki göstermek amacıyla Cağaloğlu'nda, oda binası önünde yan yana geldi. Hekimlere, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) ve çok sayıda siyasi parti, demokratik kitle örgütü temsilcisi eşlik etti.

"Biz TTB'yiz! Görevimizin başındayız! Şimdi mücadeleyi ortaklaştırma ve büyütme zamanı" pankartı açılan eylemde açıklamayı İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Dr. Esin Tuncay okudu.

TTB Merkez Konseyi üyelerinin "amaç dışı faaliyet gösterdiği" gerekçesiyle görevden alındığına dikkat çeken Tuncay, "Açılış gerekçesinden, duruşmaların seyrine, davanın kanunda tanımlanan üç ayda karara bağlanması şartının hiçe sayılmasından yaklaşık bir yıldır devam ettirilmesine kadar yaşananlar, bu davanın hukuki değil tamamen siyasi olduğunun kanıtlarıdır" dedi.

'TTB'NİN TARİHİ 'AMAÇ DIŞI FAALİYET' TARİHİDİR'
İktidarın istediğinin kendisine biat eden, kendi çizdiği sınırların dışına çıkmayan meslek örgütleri, sendikalar, demokratik kitle örgütleri ve siyasi partiler yaratmak olduğunu vurgulayan Tuncay, "TTB'nin tarihi, iktidarların çizmek istediği sınırları sorgulama ve aşma mücadeleleri ile doludur. Bu anlamda TTB'nin tarihi, 'amaç dışı faaliyet'ler tarihidir" ifadelerini kullandı.

'TTB GÜÇLÜLERİN DEĞİL EZİLENLERİN HUKUKUNU SAVUNMUŞTUR'
Tuncay, şöyle devam etti: "TTB, bu 'amaç dışı faaliyet'ler ile iktidarların emek düşmanı, halkın sağlık hakkını hiçe sayan, sağlığı paralı hale getirmek ve piyasanın acımasız dinamiklerine terk etmek isteyen, hukuku yok sayan, savaşı yücelten politikalarına karşı; emekten yana tutum almış, meslektaşlarının özlük haklarını halkın sağlık hakkı ile beraber uyum içinde savunmuştur. TTB ücretsiz, erişilebilir, nitelikli, anadilinde, kamu eliyle örgütlenecek bir sağlık sistemi için mücadele etmiş, güçlülerin değil ezilenlerin hukukunu, barışı ve halkların kardeşliğini savunmuştur."

'GÜN MÜCADELEYİ BÜYÜTME GÜNÜDÜR'
TTB MK'ya yargı eliyle yapılan bu susturma girişiminin savunduğu tüm değerlere karşı yapıldığını ifade eden Tuncay, "Biz, İstanbul Tabip Odası olarak, meslek örgütümüz, göz bebeğimiz TTB'ye yönelik bu girişimi şiddetle kınıyor, TTB'nin yanında olduğumuzu ilan ediyoruz. Seçilmişlere yönelik yargı eliyle yapılan bu müdahale yalnızca TTB'ye değil, ülkemiz demokrasi kültürüne ve iktidara muhalif, emekten, barıştan, demokrasiden yana tüm örgütlere gözdağı verme niteliği taşımaktadır. Gün, hep birlikte mücadeleyi ortaklaştırma ve büyütme zamanıdır" dedi.

Eylem boyunca, "Susmuyoruz, korkmuyoruz, hiçbir yere gitmiyoruz", "TTB susmaz, susturulamaz", "Sarayın doktoru olmayacağız" sloganları atıldı.