28 Eylül 2024 Cumartesi

İstanbul Tabip Odası: 23 Aralık'ta İstanbul Adliyesi'ndeyiz

İstanbul Tabip Odası, Şebnem Korur Fincancı'nın 23 Aralık'ta görülecek ilk duruşmasına çağrıda bulunarak, TTB olarak baskı ve hedef göstermelere karşı hekimlik değerlerini savunmaktan asla vazgeçmeyeceklerinin altını çizdi.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi (MK) Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı'nın kimyasal silaha ilişkin açıklamaları nedeniyle tutuklandığı davanın ilk duruşması, 23 Aralık'ta Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi'nde görülecek. İstanbul Tabip Odası, Cağaloğlu'nda bulunan binasında düzenlediği basın toplantısıyla emek meslek örgütleri, demokratik kitle örgütleri ve siyasi partiler başta olmak üzere tüm kamuoyunu davayı takip etmeye çağırdı.

Basın toplantısına, İstanbul Tabip Odası Başkanı Nergis Erdoğan, sekreteri Ertuğrul Oruç, TTB Genel Sekreteri Vedat Bulut ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İstanbul İl Koordinasyon Kurulu (İKK) Seyfettin Avcı katıldı.

ORUÇ: FİNCANCI VE TTB BİR SİMGE HALİNE GELMİŞTİR
İstanbul Tabip Odası Sekreteri Ertuğrul Oruç, TTB'nin emekten yana, muhalif tavrında ısrarını sürdürdüğü için uzun zamandır siyasi iktidar tarafından baskıya maruz kaldığını ancak bu baskılara boyun eğmediğini söyledi. İktidarın seçim sürecine girerken muhalif sesleri en aza indirmenin derdinde olduğuna dikkat çeken Oruç, TTB ve TMMOB başta olmak üzere çok sayıda emek meslek örgütüne, sendikaya, demokratik kitle örgütüne dönük hedefleştirmenin şiddetinin arttığını, bu örgütlerin işlevsizleştirilmeye çalışıldığını kaydetti.

"TTB ve Şebnem Korur Fincancı'nın özgürlüğü aslında tüm emek meslek örgütlerinin savunusunun simgesi haline gelmiştir. Bu mücadele Türkiye'nin demokrasi mücadelesiyle iç içe geçmiştir" diyen Oruç, emekten yana herkesi 23 Aralık'ta Çağlayan'da olmaya çağırdı.

TMMOB İstanbul İKK Sekreteri Seyfettin Avcı da, emek ve meslek örgütlerine dönük baskılara karşı TTB'yle yan yana olduklarını vurguladı.

ERDOĞAN: İKTİDARLA TERS DÜŞMEYİ GÖZE ALMAK ZORUNAYIZ
Basın açıklamasını okuyan İstanbul Tabip Odası Başkanı Nergis Erdoğan, TTB'nin tarihi boyunca hekimlik değerlerini ve halk sağlığını öncelediğini vurguladı. TTB'nin sorumlulukları arasında sağlığın her alanında yapılan düzenlemeleri değerlendirmek ve eleştirmek olduğuna işaret eden Erdoğan, "Diğer meslek odaları ve sivil toplum kuruluşları gibi TTB de bu görevlerini yerine getirirken iktidarlarla ters düşebilmeyi de göze almak zorundadır. Çünkü toplumdaki temel işlevi, yöneticilerin uygulamalarını kendi kitleleri açısından, toplumun sağlığı açısından denetlemektir" dedi.

TTB'nin pandemi dönemine, sağlıkta dönüşüm programına, özlük haklarındaki gerilemeye ve sağlıkta şiddete ilişkin gerçekleri kamuoyuyla paylaştığını, sağlık emekçilerinin sözünü meydanlara taşıdığını dile getiren Erdoğan, bu sebeple iktidarın TTB'yi hedef aldığının altını çizdi.

'HALK YARARINA ÇALIŞAN MESLEK ÖRGÜTLERİ ETKİSİZLEŞTİRİLMEK İSTENİYOR'
Halkın yararına çalışan meslek örgütlerinin iktidar tarafından her yolla etkisiz kılınmaya çalışıldığını söyleyen Erdoğan, "Bunun en belirgin örneği 1980 askeri darbesi döneminde yasa değişiklikleri ile TTB'ye yönelik mali, mesleki kısıtlamalar getirilmesi ve yasada var olan yetkilerinin uygulanmasında bürokratik engeller çıkarılmasıdır. Gerekçesi ne olursa olsun bugün TTB başkanı Şebnem Korur Fincancı'nın haksız, hukuksuz bir şekilde tutuklanmasıyla meslek örgütlerine yapılan saldırılar doruk noktasına ulaşmıştır" dedi.

Pek çok baskı ve engellemeye karşı haklı mücadelesinde ısrar eden TTB'nin bundan sonra da halk sağlığı ve toplum yararı için doğruyu söylemekten asla vazgeçmeyeceğini vurgulayan Erdoğan, şöyle devam etti: "Bizler meslek örgütü değerlerine, mesleki bağımsızlık ilkelerine yöneltilen bu demokrasi düşmanı müdahaleleri, başkanımız Dr. Şebnem Korur Fincancı'nın yazılı olarak ifade vermeye geleceğini bildirmesine rağmen ciddiyetsiz, düzeysiz bir şov eşliğinde tutuklanmasını tüm topluma verilmiş bir gözdağı olarak görüyoruz. TTB'yi etkisizleştirmeye, güçten düşürmeye, susturmaya yeltenmek siyasal, sosyal ve sağlık alanı başta olmak üzere hayatın tüm alanında sürdürülen, halkın sağlığına zararlı politikaları artırmaktan başka amaç taşımamaktadır."

'23 ARALIK'TA ÇAĞLAYAN'DAYIZ'
TTB'nin tüm baskılara rağmen yaşanan bu süreçten gücünü ve meşruiyetini artırarak çıkacağını kaydeden Erdoğan, 23 Aralık'a ilişkin programlarını şu şekilde açıkladı:

08.30: Basın Açıklaması (İstanbul Çağlayan Adliyesi Önü)
09.30: Duruşma (İstanbul Çağlayan Adliyesi 24. Ağır Ceza Mahkemesi Duruşma Salonu)
Duruşma Sonrası Basın Bilgilendirmesi (İstanbul Çağlayan Adliyesi Önü)
Daha sonra İstanbul Tabip Odası'nda Basın Açıklaması

Erdoğan, "Tüm meslektaşlarımızı duruşma günü Çağlayan Adliyesine ve İstanbul Tabip Odası'na bekliyoruz. Hekimler susmaz, TTB susturulamaz" ifadelerini kullandı.