23 Eylül 2024 Pazartesi

İstanbul Sözleşmesi davası görüldü: Avukatlar ve kadınlar savunma yapmayı reddetti

İstanbul Sözleşmesi'ni savundukları için darp edilen 33 kadının davası görülüyor. Dava öncesi yapılmak istenen eyleme yönelik saldırıda arkadaşlarının gözaltına alınmasını protesto eden kadınlar duruşma salonuna girmedi. Öte yandan avukatlar da savunmaya yapmayacaklarını belirtti. Duruşma, ertelendi. 

İstanbul Sözleşmesini savunan 33 kadın hakkında açılan davanın duruşması Ankara 28. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülüyor. 

Aralarında gazetecilerin de buluduğu 33 kadının duruşması başladı. Kadınlar, emniyet fezlekesinden oluşan tek paragraflık iddianamede, "2911 sayılı gösteri ve yürüyüş kanununa muhalefet etmek" iddiasıyla yargılanıyor.

PROTESTO EDEN KADINLAR SALONA GİRMEDİ
Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Filiz Kerestecioğlu, Züleyha Gülüm ve Semra Güzel ile avukatlar duruşmada hazır bulundu. Haklarında dava açılan kadınlar ise, arkadaşlarından gözaltına alınmasını protesto ederek, duruşmaya salonuna girmedi. Kadınlar, duruşmayı salon önünden takip etti. Uluslararası Af Örgütü'nden temsilciler ve gazeteciler de salona alınmadı.

KİMLİK TESPİTİNE 'GÖZALTINDA' YANITI
Kimlik tespitiyle başlayan duruşmada, haklarında dava açılan kadınlar duruşma salonuna çağrıldı. Kadınlar, söz konusu çağrıya hep bir ağızdan "gözaltında” şeklinde yanıt verdi.

Avukatlar, duruşma öncesi polisin yaptığı müdahaleyi anlattı. Avukatlar, avukat ve kadınları darp eden yargılanan kadınları içeri almayan polisler hakkında mahkemenin suç duyurusunda bulunmasını istedi. Mahkeme heyeti, "Kendiniz gider suç duyurusunda bulunursunuz" diyerek talebi reddetti.

Avukatlar ve sanıklar, polis şiddetini protesto etmek için dava dosyasına dair savunma yapmadı.

Bunun üzerine heyet, bir sonraki duruşmayı 26 Kasım'a erteledi.
 
'KADINLAR BİRLİKTE GÜÇLÜ'
Duruşma sonrası kadınlar "Erkek adalet değil gerçek adalet", "Kadınlar birlikte güçlü", "Korkmuyoruz, susmuyoruz, itaat etmiyoruz" sloganları atarak adliye binasından çıktı.

Bir süre adliye önünde bekleyen kadınlar, daha sonra alandan ayrıldı.