23 Eylül 2024 Pazartesi

İstanbul Emek, Barış, Demokrasi Güçleri: İsrail ile tüm ilişkiler kesilsin

Filistin'e dönük soykırım saldırılarına karşı Emek, Barış, Demokrasi Güçlerinin çağrısıyla yüzlerce kişi İsrail Konsolosluğu önünde bir araya geldi, İsrail'le tüm ilişkilerin derhal kesilmesini istedi.

İstanbul Emek, Barış, Demokrasi Güçleri siyonist İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki El-Ehli hastanesinde düzenlediği katliamı ve süren işgal saldırılarını protesto etmek için Levent'te bulunan İsrail Konsolosluğu önüne yürüyüş düzenledi.

TTB, DİSK, KESK, TMMOB: GAZZE'DE KATLİAM VAR
Yürüyüş kortejinin en önünde yer alan Türk Tabipler Birliği (TTB), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), "Gazze'de katliam var! İsrail'i durdurun" pankartı açtı.

TTB, DİSK, KESK ve TMMOB adına ortak basın açıklamasını İstanbul Tabip Odası Ertuğrul Oruç okudu. İsrail'in dün akşam El Ehli Hastanesi'ni hedef alarak bombaladığını dile getiren Oruç, bombardımanda yüzlerce insanın katledildiğini söyledi.

İsrail'in yaklaşık 75 yıldır Filistinlileri bile isteye katlettiğini kaydeden Oruç, "Emperyalist devletlerin desteğini arkasına alan, siyonizmi kendisine düstur edinmiş İsrail, Filistin ve bölgedeki diğer halkların yaşam hakkını hiçe saymış, katliamlar yapmış ve yapmaya da devam etmektedir" dedi.

Filistin halkının meşru ve haklı mücadelesinin yanında olduklarını dile getiren Oruç, "İsrail, tüm uluslararası sözleşmelere aykırı biçimde, savaşta dahi dokunulamayacak yerler olan hastaneyi bilerek ve isteyerek bombalayarak açıkça bu hukuku çiğnemiştir. Dolayısıyla İsrail uluslararası mahkemelerde en ağır şekilde cezalandırılmalıdır" dedi.

Oruç, şöyle devam etti: "Ne yazık ki Gazze'de insanlık dramı artarak devam etmektedir. Hastanelerdeki tıbbi ilaçlar ve malzemeler tükenmiş, temiz su ve gıdaya erişim her geçen gün zorlaşmaktadır. Başta Türkiye olmak üzere dünya ülkeleri Filistin halkının boykot çağrısını desteklemeli, İsrail ile tüm ilişkileri kesmeli, Gazze'ye bir insani koridor açılması ve saldırıların son bulması için İsrail'e baskı uygulamalıdır."

Filistin halkının yaşadığı katliamların yalnızca Filistin halkının meselesi olmadığını vurgulayan Oruç, meselenin kaynağının emperyalist paylaşım ve çıkarlar olduğunu dile getirdi. Oruç "Bunun adı Ortadoğu'da İsrail, başka coğrafyalarda ABD, NATO vb.dir. Aktörler değişse de mağdur olanlar ezilen halklardır, emekçilerdir" ifadelerini kullandı.

Oruç, konuşmasını şöyle sonlandırdı: "Bugünden tezi yok İsrail, Gazze'ye dönük tüm operasyonlarını sonlandırmalı, Gazze'ye bir insani koridor açılmasına müsaade etmeli, son giriştiği katliam da dâhil olmak üzere tüm katliamlarının hesabını vermelidir. Bizler, Filistin halkının dost örgütleri olarak her fırsatta Filistin halkıyla dayanışmamızı gösterecek, İsrail'i katliamlarını sonlandırıncaya kadar her fırsatta protesto etmeye devam edeceğiz."

EMEK, BARIŞ, DEMOKRASİ GÜÇLERİ: İSRAİL İLE TÜM İLİŞKİLER KESİLSİN
Yürüyüş kortejinin ikinci kolunu oluşturan İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri, "İsrail ile tüm ilişkiler kesilsin" pankartı açtı. İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri adına ortak açıklamayı Sol Parti İl Başkanı Deniz Demirdöğen okudu.

İsrail'in yürüttüğü işgali katliam ve soykırımla sürdürdüğünü ifade eden Demirdöğen, "Günlerdir İsrail'i destekleyenler, başta ABD ve tüm emperyalist güçler işgalin, katliamın ve soykırımın suç ortağıdır. Yüzyılı aşkın süredir Filistin'de yürütülen emperyalist, siyonist işgal, günlerdir bir katliam ve etnik temizlik savaşı olarak sürdürülüyor. Bu acımasız savaşa sessiz kalanlar, İsrail'in işgalini meşru görenler katliamların da ortaklarıdır" dedi.

Filistin halkının tüm güçleriyle geçmişte olduğu gibi bugün de emperyalist, siyonist işgale karşı direndiğini ifade eden Demirdöğen, haklı olanın Filistin halkının meşru direnişi olduğunun altını çizdi.

ABD'nin bütün Ortadoğu'da yürüttüğü emperyalist işgal politikalarıyla akan gözyaşı ve kanın sorumlusu olduğunu ifade eden Demirdöğen, Filistin ve tüm bölge halklarının kurtuluşunun emperyalizme karşı ortak mücadeleyle mümkün olduğunun altını çizdi.

"Günlerdir süren işgale ve katliama karşı AKP iktidarı kınama açıklamaları dışında hiçbir adım atılmamıştır. Türkiye ile İsrail arasındaki tüm askeri, ekonomik, diplomatik ilişkiler devam etmektedir. İsrail'in yürüttüğü işgali, katliamı ve soykırımı durdurmak için; Filistin halkının haklı direnişine sahip çıkmak için somut adımlar atılmalıdır" diyen Demirdöğen, taleplerini şöyle sıraladı:

🔹"İsrail ile askeri, ekonomik, diplomatik tüm ilişkileri kesilmelidir!
🔹İkili anlaşmalar iptal edilmelidir!
🔹Amerikan üsleri derhal kapatılmalıdır!"

Demirdöğen, sözlerini şöyle sonlandırdı: "Bizler bu ülkenin emekçileri, ilericileri, devrimcileri, yurtseverleri olarak, Deniz'lerin Mahir'lerin yürüyüşünün takipçisiyiz, Filistin halkının onurlu mücadelesinin yanındayız. Filistin halkının onurlu mücadelesine ses vermek insanlığa sahip çıkmak demektir. Tüm halkımızı Filistin halkının direnişine sahip çıkmaya; İsrail'in yürüttüğü işgale ve katliama karşı mücadele etmeye çağırıyoruz."

Eylem boyunca, "Katil İsrail Filistin'den defol", "Emperyalistler yenilecek, direnen halklar kazanacak", "Filistin'de düşene dövüşene bin selam", "Yaşasın halkların kardeşliği", "Kınamak yetmez, İsrail'e boykot", "Rojava'dan Gazze'ye halklar direnişte", "Yaşasın Filistin Halk Kurtuluş Cephesi" sloganları atıldı.