23 Eylül 2024 Pazartesi

İstanbul Barosu: Yargıya müdahale etmekten vazgeçin

AYM'nin Can Atalay hakkındaki ihlal kararına uymayan Yargıtay 3. Ceza Dairesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunan İstanbul Barosu, iktidara seslenerek, "Yargının hakemliğe değil, bağımsız ve tarafsız olmaya ihtiyacı vardır. Yargıya müdahale etmekten vazgeçin" dedi.

İstanbul Barosu, Gezi davasında tutsak edilen Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay milletvekili Can Atalay hakkında "hak ihlali" kararı veren Anayasa Mahkemesi'nin kararına uymayan Yargıtay 3'üncü Ceza Dairesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu.

Suç duyurusu sonrası yüzlerce avukatın katılımıyla Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi önünde basın açıklaması düzenlendi. "Bağımsız ve tarafsız yargı" pankartı açılan eyleme yüzlerce avukat katıldı.

Basın açıklamasını okuyan İstanbul Barosu Başkanı Filiz Saraç, Anayasanın Yargıtay tarafından çiğnendiğini ve iktidarın yaptığı açıklamalarla yargı bağımsızlığının olmadığını bir kez daha ortaya koyduğunu ifade etti.

Anayasa Mahkemesi'nin 25 Ekim'de Can Atalay hakkında seçme ve seçilme hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine karar verdiğini hatırlatan Saraç, buna rağmen İstanbul 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nin AYM kararıyla ilgili bir karar vermeden dosyayı Yargıtay 3'üncü Ceza Dairesi'ne gönderdiğini kaydetti.

"Hukuk adına yapılması gereken Yargıtay 3. Ceza Dairesinin dosyayı İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesine iade etmesi, Hakim ve Savcılar Kurulunun ise İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı hakkında derhal soruşturma açmasıydı" diyen Saraç, Yargıtay 3'üncü Ceza Dairesi'nin hukuk sisteminde olmayan bir şekilde AYM kararına uyulmamasına, Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesine, AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulmasına karar verdiğini belirtti. Anayasanın 153'üncü maddesini hatırlatan Saraç, Yargıtay 3'üncü Ceza Dairesi'nin görevi kötüye kullanma ve kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçunu işlediğini vurguladı.

Yargıtay 3'üncü Ceza Dairesi başkan ve üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunduklarını ifade eden Saraç, gerekli disiplin soruşturması için Yargıtay Yüksek Disiplin Kurulu ve Hakim ve Savcılar Kuruluna da suç duyurusunun bir örneğinin gönderildiğini dile getirdi. Suç duyurusunun tüm meslektaşlarının imzasına açıldığını belirten Saraç, İstanbul Barosu'na kayıtlı 3 bin 235 avukatın suç duyurusuna imza verdiğini kaydetti.

AYM üyelerinin saray medyası tarafından hedef gösterilmesinin de suç olduğunu vurgulayan Saraç, "Hukuk devleti kuralları belirli, bireylerin öncesinde kuralları ve yaptırımlarının öngörülebilir olduğu devlettir. Yürütmenin beğenmediği karar olunca müdahale ettiği sistemde hukuki öngörülebilirlik ve belirleme de yoktur. Böyle bir durum Anayasa'nın değiştirilmez hükümleri içerisindeki Hukuk devleti kavramını da temelden sarsar. Yargının hakemliğe değil, bağımsız ve tarafsız olmaya ihtiyacı vardır. İstanbul Barosu ve burada bulunan meslektaşlarımız adına siyasal erki elinde bulunduranlara sesleniyoruz. Yargıya müdahale etmekten vazgeçin" ifadelerini kullandı.

Eylem boyunca "Hak, hukuk, adalet", "Savunma susmadı, susmayacak" sloganları atıldı.