1 Ekim 2024 Salı

İstanbul adalet nöbetinde tutsak ailelerine polis saldırdı

Tutsak ailelerinin her perşembe İstanbul Adliyesi önünde tuttukları adalet nöbetine polis yine saldırdı, 4 kişi gözaltına alındı. HDP Milletvekili Oya Ersoy, eylemin yapılacağı alanın polis ablukasına alınması nedeniyle kafede oturan ailelere saldıran polise tepki gösterdi, "Biz annelerle birlikte Türkiye'nin her yerinde adalet nöbeti tutmaya kararlıyız" dedi.

Tutsak yakınlarının Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi önündeki adalet nöbetinde bugün yine polis saldırısı yaşandı. Eylemin yapılacağı alanın polis ablukasına alınması ve polislerin gözaltı tehditi sonrası aileler yakındaki bir kafede oturma eylemi başlattı. Eyleme HDP Milletvekili Oya Ersoy da katıldı.

Polisin tehditlerine "Biz anneyiz, sadece cezaevlerinden cenazelerimizin çıkmaması için buradayız" diyerek tepki gösteren tutsak yakınları Beşiri Hapishanesi'nde yaşamını yitiren Sıddık Uğur'u hatırlattı ve "Daha dün cezaevinden bir cenaze çıktı" dedi.

Kısa süre sonra polis ailelerin etrafını sararak işkenceyle gözaltına aldı. Polis, gözaltı saldırısı sırasında basın emekçilerine şiddet uygulayarak alandan uzaklaştırmaya ve görüntü almalarını engellemeye çalıştı. Gözaltı emrini veren polis amirinin saldırıya tepki gösteren bir tutsak annesine, "Sus tamam, konuşma" diyerek hakaret etmesi dikkat çekti. Polis saldırısında 4 kişi gözaltına alındı.

ERSOY: İKTİDARIN ANNELERE TAHAMMÜLÜ YOK
Gözaltı saldırısına tepki gösteren HDP'li Oya Ersoy basına açıklama yaptı. Adalet nöbeti tutmak isteyen annelerin kafede oturmalarına dahi tahammül edilmeyerek gözaltına alındığını söyleyen Ersoy, "Sadece ve sadece bedenleriyle oturmalarına bile tahammülleri yok. Ne pankart, ne döviz, ne eylem hiçbir şey yok. Kafede otururken gözaltına aldılar. Annelerimizin isteği adalet nöbeti tutmaktı. Bu hukukla tartışılamayacak bir işlemdir. Bu iktidarın annelere tahammülü yok" dedi.

'ADALET NÖBETİ TUTMAYA KARARLIYIZ'
Hapishanelerin her dönem bu ülkede kanayan yara haline geldiğini vurgulayan Ersoy, "Dışarıda burjuva demokrasinin kırıntılarının bile kalmadığı ortamda cezaevlerinde bütün tutsakların can güvenliği tehdit altındadır. Biz annelerle birlikte Türkiye'nin her yerinde adalet nöbeti tutmaya kararlıyız. Hiçbir arkadaşımızı, annelerin hiçbir çocuğunu cezaevinde yalnız bırakmayacağız" diye vurguladı.