19 Eylül 2024 Perşembe

İsrailliler, Gazze'de ateşkes için sokakta

Tel Aviv ve Batı Kudüs'te her hafta olduğu gibi bu cumartesi de eylem yapıldı. ABD Başkanı Joe Biden'ın açıkladığı ateşkes teklifinin kabul edilmesi talebinin dile getirildiği eyleme polis saldırdı, gözaltına alınanlar oldu.

İsrailliler, Gazze Şeridi'ndeki İsrailli esirlerin geri getirilmesi ve Başbakan Benyamin Netanyahu hükümetinin istifası talebiyle her cumartesi sokağa çıkıyor. Bu hafta da Tel Aviv ile Batı Kudüs'te onbinlerce İsrailli sokağa çıktı.

Tel Aviv'deki protestoların adresi, Netanyahu hükümetinin yargı düzenlemelerine karşı yapılan gösterilerde sembolleşen, polisin demir bariyerlerle kapattığı Kaplan Caddesi oldu.

Her hafta düzenlenen merkezi gösteriye katılan onbinlerce İsrailli, burada Gazze'deki esirlerin serbest bırakılması için takas anlaşmasının derhal yapılması talebinde bulundu. İsrail bayraklarının taşındığı eylemde, Başbakan Netanyahu ve hükümetindeki siyasetçiler aleyhinde pankart, afiş ve dövizler taşındı, caddede kurulan platformda hükümeti eleştiren konuşmalar yapıldı.

Eylemde söz alan esir aileleri, ABD Başkanı Joe Biden'ın açıkladığı ateşkes teklifinin kabul edilmesini istedi. Bu sırada "Anlaşmaya evet deyin" sloganı atıldı.

Eyleme katılanların bir kısmı akşam geç saatlerde dağılırken, Kaplan Caddesinde kalarak ateş yakan gruba atlı polis saldırdı, çok sayıda kişi gözaltına alındı.

BATI KUDÜS'TE CUMHURBAŞKANININ EVİ ÖNÜNDE EYLEM
Batı Kudüs'te de binlerce İsrailli de, esir takası anlaşması ve erken seçim talebiyle İsrail Cumhurbaşkanı Başkanı Isaac Herzog'un evinin önünde gösteri düzenledi. Göstericiler, Netanyahu aleyhinde sloganlar atarak, görevden alınmasını istedi.

SİYONİST İSRAİL KATLİAMLARINI SÜRDÜRME KARARI ALDI
İsrail Başbakanlık Ofisi'nden dün yapılan açıklamada, İsrail'in "Gazze'deki savaşı sonlandırmak için şartlarının değişmediği" belirtilmişti. Açıklamada, Netanyahu'nun, "Hamas'ın askeri ve idari gücünün yok edilmesi, tüm rehinelerin serbest bırakılması ve Gazze'nin artık İsrail için bir tehdit oluşturmamasının sağlanması" yönündeki hedefleri hatırlatılmıştı.

Biden, dün, Beyaz Saray'daki konuşmasında, İsrail'in, 3 aşamadan oluşan yeni bir ateşkes önerisi sunduğunu belirtmiş, ilk aşamada 6 haftalık ateşkes sürecinde, İsrail'in Gazze'deki yerleşim yerlerinden çekilmeyi ve tarafların elindeki rehinelerin bir bölümünün serbest bırakılmasını öngördüğünü söylemişti.

ABD Başkanı Biden, "çatışmaların kalıcı olarak sonlandırılması sürecine geçişle ilgili müzakerelerin yürütüleceği ikinci aşamada, askerler dahil hayatta olan tüm rehinelerin serbest bırakılacağını, geçici ateşkesin kalıcı olarak çatışmaların sonlandırılmasına dönüşeceğini, ikinci aşamada tarafların tüm başlıklarda anlaşmaya varması ve ateşkesin kalıcı hale gelmesi durumunda ise üçüncü aşamaya geçileceğini, bu aşamada da Gazze'nin yeniden inşa sürecinin gündeme geleceğini ve tarafların elinde kalan ölü rehinelerin teslim edileceğini" aktarmıştı.