20 Eylül 2024 Cuma

İsrail'den Gazze'de 'bir sonraki aşamaya geçiş' açıklaması

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ile düzenlenen ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada, Gazze'deki operasyonlarda bir sonraki aşamaya geçiş yapılacağını açıkladı.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Savunma Bakanı Lloyd Austin'le Gazze'de sürdürdükleri saldırılara ilişkin görüşmeleri ardından açıklamalarda bulundu.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, kademeli olarak Gazze'deki operasyonların bir sonraki aşamasına geçiş yapılacağını duyurdu.

GALLANT FİLİSTİNLİLERİN KUZEYE DÖNEBİLECEĞİNİ İDDİA ETTİ
Gallant, saldırıların ilk haftalarında güneye göçe zorladıkları Gazze'nin kuzeyindeki halkın kuzeye dönüş yapabileceğini iddia etti. Gallant, Tel Aviv'de Austin'le düzenlenen ortak basın toplantısında, "Yakında Gazze'nin farklı bölgelerini birbirinden ayırt edebileceğiz" ifadesini kullandı.  

"Misyonu tamamladığımız her alanda, kademeli olarak bir sonraki aşamaya geçebileceğiz ve bölge halkını geri getirmek için çalışmaya başlayabileceğiz." diyen Gallant, "Bu, bunun belki de güneyden ziyade kuzeyde daha erken gerçekleştirilebileceği anlamına geliyor" diye konuştu.  

Ancak ne Austin ne de Gallant, ABD'li bakanın dile getirdiği 'nokta atışı operasyonlarına' geçişe ilişkin herhangi bir takvim sunmadı.

ABD: İSRAİL YALNIZ DEĞİLDİR
"İsrail'in yalnız olmadığını" kaydeden ABD Savunma Bakanı Austin, Gazze'deki operasyona ve "kademeli geçişe" ilişkin açıklamasında, "Bu, operasyonun sona erdiğine işaret etmez. Bazen daha hassas, belirli bir hedefe daha fazla odaklandığınız anlamına gelir" diye sözlerine açıklık getirdi. 

BMGK'DEKİ GAZZE KARAR TASARISI OYLAMASI ERTELENDİ
Öte yandan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde Gazze'de yeni bir ateşkes öngören karar tasarısının oylaması ertelendi. 

BAE tarafından oylamaya sunulması öngörülen ve "Gazze'de çatışmaların sonlandırılması" ve "insani yardımların artırılması"nı talep eden tasarının, yine ABD tarafından veto edilmesini önlemek amacıyla ertelendiği kaydedildi.

Oylamaya sunulacak tasarıdaki metne ilişkin müzakereler devam ediyor.