25 Eylül 2024 Çarşamba

İsrail ile Filistin arasında ateşkes ilan edildi

Siyonist İsrail devleti ile işgal saldırılarının hedefi olan Filistinli direniş örgütleri arasında ateşkes başladı.

İsrail ile Filistin arasındaki çatışmalar, bugün saat 02.00 itibariyle ateşkes ile sonlandı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nden ateşkes çağrısı çıkmaması üzerine Mısır'ın arabulucuğunda yapılan görüşmeler sonuçlandı. İsrail Güvenlik Kabinesi ile Gazze yönetimi karşılıklı olarak ateşkesi doğruladı.

İsrail, ateşkesin Mısır'ın önerisine dayanarak karşılıklı ve koşulsuz olarak kabul edildiğini açıklarken, Güvenlik Kabinesi başbakanlığın kararını onayladı. İsrail basınında anlaşmanın Kudüs ve Şeyh Cerrah'ı kapsamadığına ilişkin bilgiler yer aldı.

Ateşkesin ardından açıklama yapan İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Gazze'yi tehdit etmeyi sürdürdü. Netanyahu, İsrail ordusunun direniş karşısında zorlandığını gizlerken, "İsrail'in Gazze'ye yönelik son operasyonu Hamas'a ağır zarar verdirmekte başarıya ulaşmıştır. Henüz her şey halk ve Hamas tarafından bilinmemekle birlikte tüm başarılar zamanla ortaya çıkacaktır" ifadelerini kullandı.

'İŞGAL FİLİSTİN DİRENİŞİ KARŞISINDA DURAMADI'
Hamas Sözcüsü Abdullatif El Kanu da ateşkese ilişkin açıklama yaptı. İsrail'in direniş karşısında ilerleme sağlayamadığını belirten El Kanu, "İşgal, Filistin direnişinin saldırılarının önünde duramadı ve kaçtı. İstediğini elde edemedi. Direniş, halkımızın ve kutsal yerlerin koruyucusu olmaya devam edecek" diye konuştu.

El Kanu Filistin halkına yönelik herhangi bir saldırı olması durumunda karşılık vereceklerini de dile getirdi.

Ateşkesin kalıcı hale getirilmesine ilişkin görüşmeler yapan Mısır'ın hem Gazze'ye hem de İsrail'e heyet gönderdiği bildirildi. Arap basınında heyetlerin Tel Aviv ve Filistin yönetimleriyle görüşmelere devam edeceğini, ateşkesin kalıcılaşması için çaba harcayacağı bilgisi yer aldı.