28 Eylül 2024 Cumartesi

İsrail Batı Şeria'da iki esir Filistinlinin evini yıktı

Siyonist İsrail, Batı Şeria'nın Ramallah kentinde iki esir Filistin'linin evini yıktı. Yıkıma tepki gösteren Filistinliler, İsrail'in toplu cezalandırma biçiminde ırkçı politikalara tepki gösterdi.

İsrail işgal güçleri Ramallah'taki esir Yazan Maghamis ve Walid Hanacha'nın evlerini yıktı. Filistinli kaynakların bildirdiğine göre dün İsrail askerleri esir Yezin Muğâmis'in ailesinin kaldığı evi önce kuşatmaya aldı, daha sonra yıktı. Esir Velid Hanteşa'nın Al-Tirah mahallesini de ablukaya alan İsrail askerleri daha sonra evi yıktı. İsrail askerleri, yıkıma tepki gösterenlere ise gözyaşartıcı bombalarla saldırdı, çok sayıda kişi boğulma tehlikesi atlattı.

Evleri yıkılan aileler, direniş güçlerinde yer alanların ailelerinin toplu olarak cezalandırılmasına tepki gösterdi. Hamas sözcüsü Hazem Qassem, evlerin yıkılmasının suç olduğuna dikkat çekti.

'TOPLU CEZALANDIRMAYI DURDURMA' KAMPANYASI
Bir grup avukat, aktivist ve hukukçu, esirlerin ve şehit ailelerinin evlerinin yıkılarak toplu cezalandırma saldırılarını durdurmak için kampanya başlattı.

Kampanya sözcüsü Diala Âyyaş, esir Muğâmis'in Birzeit beldesindeki yıkılan evinin önünde bugün yaptığı açıklamada, "Siyonist yerleşim sömürgeciliği ve ırkçı rejimi, Filistinlilere karşı devamlı toplu cezalar uygulamakta, en adaletsiz bir şekilde evleri yıkarak, direnişçilerin ailelerine karşı psikolojik ve ekonomik savaş yürütmekte, sistematik politika izlemektedir" dedi.

İsrail'in uluslararası anlaşmaları hiçe saydığını söyleyen Diala Âyyaş "Siyonist İsrail Parlamentosu, toplu cezalandırma politikasını ve yargı yoluyla geçirilen diğer haksız politikaları meşrulaştırmaya çalışıyor. İsrail Yüksek Adalet Mahkemesi, esir Yezin Muğâmis ve esir Velid Hanteşa'nın evlerini yıkma kararı çıkardı ve esir Kasım Bergûsî'nin evini yıkmak için ihtiyati bir emir verdi.

"İsrail işgalcileri, Kudüs halkının Kudüs kimliklerinin geri alınması, evlerinden zorla çıkarılmaları, yıkılan ve el konulan evlerin alanında herhangi bir yeni inşaatların yasaklanması şeklinde esirlerin ailelerine karşı ırkçı politikalar uygulanmaktadır."