23 Eylül 2024 Pazartesi

İspanya'da kamyoncuların grevi tedarik zincirini kesintiye uğrattı

İspanya'da artan akaryakıt fiyatları ve enflasyona karşı greve çıkan kamyon sürücüleri ve taşımacılık işçileri, pek çok firmada tedarik zincirini kesintiye uğrattı. Ukrayna'daki savaşla birlikte durumun daha da ağırlaştığına dikkat çeken işçiler, hükümetin sorunun çözümü için somut ve kalıcı adımlar atmasını istedi.

İspanya'da taşımacılık sektöründe yer alan işçiler ve kamyon sürücüleri enflasyon artışı ve maliyetlerini karşılayamadığını belirterek greve çıktı. Taşımacılık Sektörünü Savunma Platformu tarafından, çalışma koşullarının düzeltilmesi, emeklilik hakları ve akaryakıt artışlarıyla yaşadıkları kayıpların karşılanması için 14 Mart'ta başlatılan süresiz greve katılım her geçen gün artarken, daha büyük ölçekli sendikalar da bugünden itibaren iş bırakma kararı aldı.

İşçiler, Ukrayna'daki savaşla durumun daha da ağırlaştığını ve artan fiyatlarla yaşamlarını idame ettirmekte güçlük çektiklerini vurguladı.

Ülke genelinde trafiği yavaşlatma eylemleri yapan, mal akışını engelleyen kamyon ve tır şoförlerine zaman zaman polis saldırırken, grevin başından bu yana çıkan küçük çaplı olaylarda 50'den fazla kişi gözaltına alındı.

Hükümetin, akaryakıt fiyatlarındaki artışı hafifletmek için önerdiği 500 milyon Euro'luk yardımı reddeden Karayolu Taşımacılığı Ulusal Komitesi (CNTC), daha somut ve kalıcı yardımlar istediğini açıkladı.

İspanya Taşımacılık Dernekleri Ulusal Federasyonu (Fenadismer) da bünyesindeki 32 binden nakliye şirketi ve 50 binden fazla aracın greve gittiğini duyurdu.

Büyüyen grev, tedarik zincirinde ciddi kayıplara yol açtı. Ülkede 2 binden fazla işçi çalıştıran Danone firması 24 saat için grev sonlandırılmadığı takdirde 4 süt ve 3 su fabrikasında faaliyetlerini geçici olarak durduracağını açıkladı.

İspanya'da pek çok markette ürün stokları kesintiye uğradı.

Otomobil satıcıları işverenler derneği Faconauto da grevden dolayı yedek parça sorununun büyüdüğünü, araç teslimatlarının uzadığını duyurdu.