21 Eylül 2024 Cumartesi

İskoçya'da regl ürünleri ücretsiz dağıtılacak

İskoçya'da temel ihtiyaç olan regl ürünleri kadınlara ücretsiz olarak ulaştırılacak. 

İskoçya, dünyada temel ihtiyaç olan regl ürünlerine bedava ulaşılabilen ilk ülke oldu. Bundan böyle ülkede regl dönemi hijyenik ürünleri kadınlara ücretsiz olarak verilecek.

Bugün itibarıyla Adet Ürünleri Yasası yürürlüğe girdiğinde, belediyeler ve eğitim sağlayıcılar, tamponları ve pedleri, ihtiyacı olan herkese ücretsiz olarak sağlayacak.

İskoçya'da halihazırda, okullarda ve üniversitelerde regl dönemi ürünlerinin ücretsiz olarak sunulmasını gerektiren bir mevzuat mevcut, ancak 2017'de önerilen ve 2020'de kabul edilen yeni yasa, "regl yoksulluğu"nun tamamen ortadan kaldırılması için önemli bir adım olarak görülüyor.

İskoçya Sosyal Adalet Bakanı Shona Robson, "Ücretsiz adet ürünlerine erişim sağlamak, eşitlik ve itibar için esastır ve bunlara erişimin önündeki mali engelleri kaldırır" dedi. İskoçya'da yaşayan kadınlar, bunun için geliştirilen bir telefon uygulaması üzerinden ihtiyaçları olan hijyenik ürünlere ulaşım sağlayabilecek.
 
İskoçya Parlamentosu, tampon ve ped gibi tüm kadın hijyen ürünlerini herkes için ücretsiz hale getiren yasa önerisini 2020'de oybirliğiyle kabul etti. Yasa önerisi, 2016 yılından beri regl yoksulluğunun sona erdirilmesi çabalarına öncülük eden İskoçya İşçi Partisi milletvekili Monica Lennon tarafından hazırlandı.

Lennon, yasanın koronavirüs salgını döneminde daha da önemli hale geldiğini belirterek "Regl, pandemide durmaz. Bu nedenle, halkın tampon, ped ve yeniden kullanılabilir ürünlere erişimini sağlamak hiç bu kadar önem arz etmemişti" dedi.

Not: Fotoğraf Kampüs Cadıları'nın regl ürünlerine getirilen verginin kaldırılması talebiyle yaptığı eylemden.