23 Eylül 2024 Pazartesi

İşkenceyle gözaltına alınan komünistlerin davası görülecek

Bursa'da bir gardiyanın öldüğü bombalı saldırı eylemini düzenledikleri iddiasıyla İzmir'de gözaltına alınan komünistler 4. kez hakim karşısına çıkacak. Ev baskını sırasında, gözaltında, İzmir'den Bursa'ya götürülürken, sağlık ve ifade işlemleri sırasında fiziksel, psikolojik ve sistematik işkence gören komünistler, özel harekat polisleri tarafından herkesin gözü önünde kaybedilmekle tehdit edilmişti.

AKP-MHP faşist saray iktidarının devrimcilere her türlü saldırısı sürüyor. En küçük hak talebinin dahi dile getirilmesini engellemeye çalışan faşist rejim, kendi çizdiği sınırın dışına çıkan devrimcilere sistematik işkence uyguluyor, gözaltında kaybetme girişiminde bulunuyor. Gözaltına alınan ya da tutsak edilen devrimcilerin uzun süre nerede olduğu açıklanmayarak, kamuoyuna da mesaj veriyor.

ÖZEL HAREKAT POLİSLERİ EV BASKININDA SİSTEMATİK İŞKENCE UYGULADI
Devletin en eski kirli saldırılarına geçtiğimiz eylül ayında gözaltına alınan ve tutsak edilen komünist kadınlar Dilek Arsu ve Seda Baykan maruz kaldı. 20 Nisan 2022'de Bursa'da gardiyanları taşıyan araca düzenlenen eylemi gerçekleştirdikleri iddiasıyla, 18 Eylül'de İzmir'in Dikili ilçesinde komünistlerin kaldığı ev özel harekat polislerince basıldı. Emniyet, komünistlere baskın sırasında uygulanan sistematik işkenceyi basına servis etti. Halkların Birleşik Devrim Hareketi'nin (HBDH) üstlendiği eylemi yaptıkları öne sürülerek komünistler hedef gösterildi.

SOYLU POLİSLERE İŞKENCE VE GÖRÜNTÜLERİ YAYMA TALİMATI VERDİ
Dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu işkenceli gözaltılara ilişkin açıklamasında, Marksist Leninist Komünist Parti'nin (MLKP) "zor bir örgüt" olduğu sözlerini sarf etti. Polislere işkence talimatı veren Soylu, bu görüntülerin de paylaşılacağını duyurdu. Soylu işkenceyi meşrulaştırırken Balıkesir'de bir eve operasyon düzenlendi ve el yapımı patlayıcı bulunduğu iddia edilerek olayla ilişkilendirildi.

YOLDA, SAĞLIK İŞLEMİ SIRASINDA VE GÖZALTINDA SİSTEMATİK İŞKENCE
Bombalı saldırıyı gerçekleştirdiği iddia edilen Baykan ve Arsu ile onlara yardım ettiği öne sürülen Mustafa Uzkar, İzmir'den Bursa'ya götürüldü. Yol boyunca ters kelepçeli bekletilen üç komüniste sistematik işkence uygulandı. Üç komünist işkence sonucu yürüyemez ve ayakta duramaz hale geldi. Avukatlarla görüşmesi engellenen komünistler, Bursa'da çıplak arama işkencesine uğradı, sağlık işlemleri ve ifade sırasında da sistematik işkence gördü.

ÖZEL HAREKAT KAYBETMEKLE TEHDİT ETTİ
21 Eylül'de Bursa 6. Sulh Ceza Hakimliği tarafından tutuklanan Baykan, Arsu ve Uzkar özel harekat polisleri tarafından kaçırılma ve kaybedilmeyle tehdit edildi. Özel harekat polisleri herkesin gözü önünde, "mahkemeden sonra sizi biz teslim alacağız, sizinle işimiz bitmedi" tehdidinde bulundu.

UZUN SÜRE HANGİ HAPİSHANEYE GÖTÜRÜLDÜKLERİ GİZLENDİ
Nitekim tutuklanan komünistlerin hangi hapishaneye götürüldüğü uzun süre gizlendi. Kamuoyunda oluşan baskıların sonucunda komünistlerin götürüldüğü hapishane açıklandı. Her biri ayrı hapishaneye götürülen komünistler yol boyunca ters kelepçe işkencesine maruz kaldı, hapishanede tek kişilik hücreye konuldu müebbet hapis tutsaklarına özgü infaz rejimi uygulandı.

CEBRAİL GÜNDOĞDU SALDIRIYLA İLİŞKİLENDİRİLDİ
22 Ekim'de İzmir Menemen'de yakalanan komünist Cebrail Gündoğdu da eylemle ilişkilendirilerek dosyaya dahil edildi. Gündoğdu da sokak ortasında infaz edilmek istenmiş, günlerce gözaltında sistematik işkenceye uğramıştı.

913'ER YILA KADAR HAPİS CEZASI İSTENİYOR
Bursa Cumhuriyet Başsavcılığının 9 ay sonra hazırladığı iddianamede, komünistler Seda Baykan, Dilek Arsu, Mehmet Mustafa Uzkar ve Cebrail Gündoğdu'nun, "devletin birliğini ve ülke bütünlüğü bozma", "tasarlayarak kişiyi yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle bombalama suretiyle tasarlayarak öldürme ve öldürmeye teşebbüs", "tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma veya el değiştirme", "kamu malına zarar verme", "mala zarar verme" ve "resmi belgede sahtecilik" iddiasıyla 913'er yıla kadar hapsi istendi.

İLK DURUŞMA 10 TEMMUZ'DA GÖRÜLDÜ
Komünistler Bursa 8. Ağır Ceza Mahkemesinde 10 Temmuz 2023 günü ilk kez hakim karşısına çıktı. Farklı hapishanelerden SEGBİS ile duruşmaya katılan komünistlerden Dilek Arsu, söz konusu eylemi gerçekleştirmediklerinin altını çizdi. İlk günden itibaren hedef gösterildiklerini belirten Arsu, tahliyesini istedi.

BAYKAN'IN RAHATSIZLANMASI ÜZERİNE DURUŞMA ERTELENDİ
Astım hastalığı nedeniyle Seda Baykan'ın rahatsızlanması üzerine mahkeme duruşmayı erteledi.

DÖRDÜNCÜ KEZ HAKİM KARŞISINA ÇIKACAKLARI
İşkenceyle gözaltına alınan, gözaltında sistematik işkenceye maruz kalan, mahkeme salonunda kaybedilmekle tehdit edilen, kaçırılan, hapishanede de işkence gören komünistler bir kez daha bugün hakim karşısına çıkacak. Komünistlerin Bursa Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek duruşmaya SEGBİS ile katılması bekleniyor.