23 Eylül 2024 Pazartesi

'IŞİD zulmüne uğrayan Êzidî kadınlarının yanındayız'

İzmir'de Kadınlar Birlikte Güçlü, "Şengal katliamda köhnemiş zihniyete sahip katil IŞİD eliyle türlü acılara, işkencelere maruz bırakılan Êzidî halkının yanında olduğumuzu, kızkardeşlerimize yaşatılanlara hiçbir zaman sessiz kalmayacağımızı buradan bir kez daha haykırıyoruz" dedi.

İzmir'de Kadınlar Birlikte Güçlü, Şengal katliamının 7. yılı dolayısıyla Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde basın açıklaması yaptı.

"Ganimet, nimet, ferman yoluna karşı yaşasın Êzidî kadınların özgürlük yolu" pankartının açıldığı eylemde Êzidî kadınların fotoğrafları taşındı.

Eylemde basın açıklamasını okuyan Hacer Yeşilçay, "Şengal katliamda köhnemiş zihniyete sahip katil IŞİD eliyle türlü acılara, işkencelere maruz bırakılan Êzidî halkının yanında olduğumuzu, kızkardeşlerimize yaşatılanlara hiçbir zaman sessiz kalmayacağımızı buradan bir kez daha haykırıyoruz" dedi.

Savaşları egemenlerin çıkardığını ve bundan en çok kadınların ve çocuklar zarar gördüğünü belirten Yeşilçay, "Kâr ve iktidar uğruna çıkarılan savaşlar her dönemde en çok kadınları ve çocukları vurmuştur. Kadın emeği yok sayılmış, kadın iradesi görünmez kılınmış, kadın bedeni herkesin tüm hücrelerine kadar kullanabilecekleri, üzerinde pazarlık yapabilecekleri bir mülke, nesneye dönüştürülmüştür. Hiçbir dönem insan statüsüne konulmamıştır kadınlar. Bu saldırılar çoğu zaman insanların dini duyguları istismar edilerek, inançları kullanılarak, yalan ve yanlış bilgilendirmelerle toplum manipüle edilerek gerçeklestirilmiş ve tüm bu yalanlara inananlar bu zulüm karşısında adeta lâl olmuştur. Sessizliğin, tepkisizliğin ölüm getirdiğinin ve halklar üzerinde oynanan oyunların farkında olan biz kadınlar ve LGBTİ+lar, topluma yaşatılan zulümlere de, insanlık adının kirletilmesine de, yerleşim alanlarımızın, doğamızın rant ve iktidar uğruna yangın yerine çevrilmesine de asla razı olmayacağız ve asla sessiz kalmayacağız. Nerede yaralı bir yürek varsa, haksızlığa, katliama, işkenceye maruz bırakılan bir canlı varsa 'sizinleyiz birlikteyiz, dayanışmayla güçlüyüz ve mücadele ederek kazanacağız' demeye devam edeceğiz" diye belirtti.

Yeşilçay, "Ayrımcı politikalara, yağmaya, talana, ranta, gasba, tecavüze, şiddetin her türlüsüne karşı her yerde sözümüzü birleştirmeye, demokratik bir toplumda, özgür ve eşit bir şekilde birarada yaşamaya devam edeceğiz. Asla vazgeçmeyeceğiz. Yaşasın halkların eşitliği. Êzidî halkı yalnız değildir" diye konuştu.