25 Eylül 2024 Çarşamba

İşgale ve şiddete karşı kadın buluşması

Rojava, Kuzey ve Doğu Suriye'nin Kobane kentinde Jinen Komünist en Şoreşger (Komünist Devrimci Kadınlar- JKŞ), kadına yönelik şiddete karşı mücadele ve işgal saldırılarına karşı kadınlarla toplantı gerçekleştirdi.

Kuzey ve Doğu Suriye'nin Kobane kentinde 25 Kasım ve işgalci Türk devletinin saldırılarına karşı Jinen Komünist en Şoreşger (Komünist Devrimci Kadınlar- JKŞ) ve Suriye Kadın Meclisi Kobane'de şehit Serhat mahallesinde kadın toplantısı gerçekleştirdi.

Toplantı, kadın özgürlük mücadelesinde ölümsüzleşen kadınlar anısına gerçekleştirilen saygı duruşu ile başladı.

'İŞGALCİLER ÖNCE KADINLARI HEDEF ALDI'
JKŞ adına konuşan Necah Ali, "25 Kasım Kadına Yönelik Mücadele günü Mirabel kardeşlerin zulme karşı mücadelesi ile ortaya çıktı. Her 25 Kasım'da biz kadınlar olarak şiddete karşı alanlarda oluyoruz. Kadına yönelik şiddet yaşamın her yerinde; evde, işte, okulda her yerde sürdürülüyor. Biz kadınlar olarak bu şiddete karşı her yıl olduğu gibi bu yılda mücadelemizi sürdürüyoruz. Bu yıl işgalci Türk devleti ve çetelerinin saldırısı altında biz bu mücadele yılında hem işgale hem de kadına yönelik şiddete karşı alanlarda sesimizi haykırdık. Rojava devriminin ortaya çıkması ve kadın özgürlük mücadelesinin artık bütün sokaklarda kendine yol açması ile birlikte Ortadoğu'da kadın mücadelesi yeni bir aşamaya ulaştı" dedi.

Türk devletinin desteklediği çetelerin öncelikle kadınları hedef aldığını dile getiren JKŞ üyesi Necah Ali, "Tarih boyunca bütün savaşlarda en çok kadınlar etkilendi. İşgalci Türk devleti ve onun desteklediği çeteler bütün saldırılarında kadınları ve çocukları özel olarak hedef aldı. İşgalin başladığı ilk günlerde Suriye Gelecek Partisi Genel Sekreteri Hevrin Xelef çeteler tarafından özel olarak hedef alınarak herkesin gözü önünde katledildi. Yine IŞİD çetelerine karşı büyük kahramanlıklarla savaşan YPJ'li savaşçı Amara ve Çiçek Kobane'ye yönelik insanlık dışı saldırılar gerçekleştirdiler. Amara'nın cansız bedenine işkence yaptılar. Bütün bu saldırılara karşı kadınlar olarak bizi asla teslim alamayacaklar. Kadın önderlerimizin yolundan ilerleyerek işgalcilere karşı mücadele vereceğiz. Biz JKŞ olarak kadının haksızlığa uğradığı her yerde özgürlük mücadelemizi büyüteceğiz" şeklinde konuştu.

Kadınların işgalci saldırılara karşı birleşik mücadele ile kazanacağını belirten JKŞ üyesi Ali, "İşgal saldırılarından kaynaklı evlerini terk etmek zorunda kalan kadınlar ile dayanışmayı daha fazla büyütmek gerekiyor. Kadınlar olarak hem kadına yönelik şiddete karşı hem de işgale karşı tavrımızı ortaya koyacağız" diye belirtti.

'ROJAVA KADIN DEVRİMİ ÖNEMLİ ADIMLAR ATTI'
Kadına Yönelik Şiddet ve işgal saldırılarına karşı düzenlenen toplantıda konuşan Suriye Kadın Meclisi Yöneticisi Emel Mustafa da, "Bu dönemde tarihi bir süreçten geçiyoruz. 25 Kasım Kadına Yönelik şiddete karşı mücadele ve Türk devletinin işgal saldırılarını birlikte karşıladık. Bundan kaynaklı da Kongre Star öncülüğünde iki haftalık bir kampanya ile hem işgal saldırılarına hem de 25 Kasım kadına yönelik şiddete karşı paneller gerçekleştiriyoruz. 25 Kasım tarih bakımından kadınların mücadelesi bakımından oldukça önemli. Tarihten bugüne kadar Rojava devrimi kadın özgürlük mücadelesi bakımından oldukça önemli adımlar atıldı. İşgalci Türk devleti ve gerici devletler kadın özgürlük mücadelesinin Ortadoğu'da öne çıkmasını engellemek için bu bölgelere saldırıyorlar" diye belirtti.

Türk devleti ve çeteleri tarafından Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik gerçekleştirilen saldırılarda çok sayıda kadının katledildiğine dikkat çeken Mustafa, "Türk devleti ve çeteleri düzenledikleri işgal saldırılarında kadın ve çocuk ayrımı yapmıyorlar. Özellikle tarihin ilk yıllarında her savaşta kadınlar özel olarak hedef alınıyor. Biz kadın örgütleri olarak kadın katliamlarına ve saldırılarına karşı her yerde mücadele veriyoruz. İşgalciler Rojava kadın devrimini boğmaya yönelik saldırılarını gerçekleştiriyorlar. Biz kadınlar da bu saldırılara karşı kendi öz gücümüzle direneceğiz. Nasıl ki kadın öncüler erkek egemen saldırılara karşı direndilerse biz de bugün tarihin bize verdiği sorumluluk ile işgale karşı direneceğiz" diye kaydetti.