22 Eylül 2024 Pazar

İşgalci Türk devletinin saldırıları ekolojiye zarar veriyor

Son bir yılda Rojava'da altyapıya yönelik saldırılar ekolojiye büyük zarar verdi. Petrol üretim tesislerinin TSK'ya ait savaş uçaklarıyla bombalanması sonucu ham petrol bölgedeki Cexcex Nehri'nin bir kolu olan Red Nehri'ne karıştı. Nehrin geçtiği bölgedeki tarım alanları, su kaynağından beslenen hayvanlar büyük bir risk altında.

İşgalci Türk devleti, Rojava'ya dönük son bir yılda gerçekleştirdiği saldırılarda özerk yönetimin ve halkın temel ekonomik ve yaşam kaynaklarını, alt yapıyı, hastane ve okulları hedef aldı. Saldırılar ekonomiye büyük zarar verirken, elektrik ve su kesintilerinin yanı sıra sağlık hizmetlerinde aksamalar yaşandı.

Petrol kuyuları ve rafinerilerin bombalanması sonucunda insan sağlığını ve ekolojiyi olumsuz etkileyen sonuçlarda ortaya çıktı.

Cizîr Kantonu Til Birak İlçe Meclisi saldırıların ortaya çıkardığı sonuçlara ilişkin açıklama yaptı.

Açıklamada konuşan Meclis Eşbaşkanı Sîmav Etê, işgalci Türk devletinin Rojava'ya dönük saldırılarında ekonomik gelir kaynakları, altyapı, petrol kuyuları ve petrol borularını hedef alındığını hatırlattı.

Petrol kuyularının büyük hasar gördüğü saldırılar sonucunda ham petrolün çevredeki nehirlere karıştığını belirten Sîmav Etê, Cexcex Nehri'nin bir kolu olan Red Nehri'nin petrolle dolduğunu aktardı.

Sîmav Etê, Til Birak İlçe Meclisi, tarım müdürlüğü ve halk belediyesi, çiftçiler ve komünlerin ortak çalışmasıyla nehre setler oluşturduklarını söyledi, nehri temizleme çalışması başlattıklarını aktardı. Sîmav Etê, nehirden topladıkları petrolü Rimêlan'daki petrol şirketine göndermeye çalışacaklarını söyledi.

Açıklama, Kuzey ve Doğu Suriye halklarının, işgalci Türk devletinin saldırılarına karşı birlik içinde mücadelesini sürdüreceği ve işgal planlarını boşa çıkaracağı vurgulanarak sona erdi.

Açıklamanın ardından nehrin temizlenmesi çalışması başlatıldı.