22 Eylül 2024 Pazar

İşgal saldırılarına karşı halklar sokağa döküldü

Türk devletinin işgal  saldırılarına sokakta karşılık veren Kuzey ve Doğu Suriye halkları, saldırılar ne kadar artarsa artsın geir adım atmayacaklarının altını çizdi. PKK lideri Abdullah Öcalan'ın fotoğraflarını taşıyan halk, topraklarından vazgeçmeyeceklerini de vurguladı.

İşgalci Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik saldırılarına karşı halklar tepkilerini sokaklarda gösterdi. 12 Ekim gecesi başlayan saldırılara karşı bugün Kuzey ve Doğu Suriye kentlerinde halk sokakğa çıktı.

Cizir Kantonu'na bağlı; Tırbespıyê, Çılaxa, Gırkê Legê, Dêrik, Til Hemîs, Hesekê ve Dirbesiyê kentlerinde Kuzey ve Doğu Suriye Halk İnisiyatifi öncülüğünde kitlesel yürüyüş gerçekleşti. Yürüyüşlere demokratik kitle örgütleri ve üyeleri ile siyasi parti temsilcilerinin de aralarında bulunduğu binlerce yurttaş katıldı.

Eylemlerde işgal saldırılarına rağmen topraklarını terk etmeyecekleri karşı direnişi yükseltecekleri mesajları verildi. Yürüyüşlerde PKK lideri Abdullah Öcalan posterleri taşındı.

QAMİSLO
İşgalci Türk devletinin sabah saatlerinde SİHA ile hedeflediği Sonî Kavşağı'nda bir araya gelen Qamişlo halkı, Mihemed Şêxo Kültür ve Sanat Merkezi'nden Şehit Rubar Qamişlo Kavşağı'na kadar yürüdü. Burada kısa bir konuşma yapan Halk İnisiyatifi üyesi Gel Ayid Îbrahîm, bölge halkının işgal saldırısının karşısındaki duruşunu selamlayarak, "Alanlara akan halkımız, birlikteliğini göstererek "Zafere kadar mücadele edeceğiz" diyor" vurgusu yaptı.

Kuzey ve Doğu Suriye Emekçiler Birliği'nin TEV-DEM merkezi önünde yaptığı açıklamada, dünya emekçilerine bölgede işgalci Türk ordusunun saldırılarına karşı direnen halka destek olma çağrısı yapıldı.

TIRBESPIYÊ
İlçe meclisi önünde başlayan yürüyüş Kongra Star merkezine kadar devam etti. Burada Demokratik Birliği Partisi (PYD) Genel Meclisi üyesi Hediye Şemo konuştu. Hediye, "Hayatımızı bize dar etmek isteyen işgalci Türk devleti, bölgenin tüm altyapı ve stratejik merkezlerimizi bombalıyor. Bu saldırılarıyla savaş suçu işleyen bu devletten hesap sorulmalı" dedi.

ÇILAXA
El Delê Kavşağı önünde başlayan yürüyüş Şehit Mahsum Meydanı'na kadar devam etti. Halk İnisiyatifi üyesi Nezhet Seyfudîn konuşmasında bölge halkını
işgal saldırılarına ve özel savaş politikalarına karşı direnişini selamladı.

GIRKÊ LEGÊ
Şehit Xebat Meydan'ından Özgürlük Kavşağı'na kadar yürüyen yüzlerce kişi işgalcilere karşı "Kürt soykırımına karşı uluslararası sessizliğe hayır" ve Faşist Türk devleti dünya güvenliği için bir tehdittir, gelin hep birlikte teröre karşı duralım" yazılı pankartlar taşıdı.

Girkê Legê İlçe Meclisi Eş Başkanı Zulfe Hemze ve Erûr Beldesi Meclis üyesi Ebid El Muhsin burada konuşma yaptı. Saldırılara karşı mücadele kararlılığına vurgu yapıldı. Dêrik kenti ve beldelerindeki yüzlerce kişi kent merkezdeki Özgürlük Meydanı'ndan merkez pazara kadar yürüyüş gerçekleştirdi. Demokratik İslam Kongresi üyesi Mahsûm Dêrşoy yaptığı konuşmada "Ne kadar saldırı olursa olsun topraklarımızı terk etmeyeceğiz" dedi.

Til Hemîs'de Arap halklarının yoğun katıldığı eylemde Arap Kanaat Önderleri işgalci Türk ordusunun saldırılarını kınayan bir açıklama yaptı. Açıklamada, "Türk devletinin kirli politikalarına karşı duyarlı olunmalı. Bu teröristlere karşı birlik ve dayanışma içinde olmalıyız" denildi.

HESEKÊ
Hesekê'de "Bölge uçuşlara karşı kapatılmalı" sloganıyla gerçekleşen yürüyüş, Nasir Mahallesi'ndeki Abdullah Öcalan Parkı'ndan Kelase Mahallesi'nin Halk Belediyesi binası önüne kadar devam etti.

Burada TEV-DEM adına Ferhan Dawûd konuştu. Ferhan "Zafer bizim olacak, topraklarımızı terk etmeyeceğiz" ifadelerini kullandı. Eyleme TEV-DEM, demokratik kitle örgütleri, siyasi partiler, TKŞ katıldı.

DIRÊBESIYÊ
Hac Sultan Camisi önünde başlayan yürüyüş ilçe merkezine kadar devam etti. Yürüyüşe katılan yüzlerce kişi, devriye gezen Rus askeri konvoyunun önünü keserek tepkilerini gösterdi.

Yürüyüşte söz alan Halk İnisiyatifi üyesi Mihemed Xelef, işgal saldırılarına karşı uluslararası sessizliği kınayarak "Alanlarda olacağız ve 19 Temmuz Devrim kazanımlarımızı koruyacağız" şeklinde konuştu. Dirbêsiyê İlçesi Kongra Star Yönetimi üyesi Fatme Keleş ise, "Bölge halkının iradesi yurttaşları hedef alan saldırılardan daha büyük. Halkımız ve gençlerimiz saldırılara karşı güçlü bir mücadele vermeli ve işgalci Türk devletinin saldırılarını boşa çıkarmak için alanlarda olmaya devam etmeli" dedi.

TEBQA
Zenubiya Kadın Meclisi binasında önünde bir araya gelen kadınlar işgal saldıralarına karşı açıklama gerçekleştirdi. Açıklamayı, Tebqa Kantonu Yürütme Meclisi Eşbaşkanı Hind El Ali okudu. Hind El Ali, 12 Ocak'tan itibaren gerçekleşen işgal saldırılarının halka hizmet veren kurumları hedef aldığını belirtti. Saldırıların uluslararası hukuk ihlali ve savaş suçu olduğunu belirtti.

KOBANÊ
Özgür Kadın Meydanı'nda bir araya gelen kitle Şehit Egit Meydanı'na kadar yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüşe Özerek Yönetim Kurum temsilcileri, Siyasi partilerden binlerce kişi katıldı. Kobanê Meclisi Eşbaşkanı Mistefa İto, saldırılara sessiz kalınmasını eleştirdi. İşgalci Türk devletine tepki gösteren İto, çetelerinizi
yendiğimiz gibi sizi de yeneceğiz" şeklinde konuştu.

MİNBİC
Saldırılara karşı Minbic halkı Delo Meydanı'ndan El Meseb Meydanı'na yürüyüş düzenledi. Burada konuşma yapan Til Hozan Meclisi Eş Başkanı Ehmed El Hisên, şunları söyledi: "Kürt halk önderi Abdullah Öcalan'a dönük tecrit saldırısına dikkat çekti. Saldırılara rağmen direneceklerini belirten Hisên, topraklarımıza bağlı kalacağız ve topraklarımızı sonuna kadar savunacağız."

İşgal saldırıları Halep'te de protesto edildi.