25 Eylül 2024 Çarşamba

İşçiler dört bir yanda 1 Mayıs meydanlarını doldurdu

Ülkenin dört bir yanında 1 Mayıs meydanlarını dolduran işçi ve emekçiler, taleplerini haykırdı ve bu düzeni değiştirme sözünü yineledi.

Bursa, Kocaeli, Gebze, Konya, Eskişehir, Kayseri ve Çanakkale'de de 1 Mayıs büyük bir coşkuyla kutlandı.

BURSA
Bursa'da sendikalar ve meslek örgütlerinin çağrısıyla 1 Mayıs Osmangazi'de bulunan Kent Meydanı'nda kutlandı. Binlerce kişinin katıldığı mitingde, "1 Mayıs, birlikte değiştireceğiz" pankartı açıldı.

Ortak açıklamayı okuyan TÜMTİS üyesi Baran Kahraman, iktidarın rant politikaları sonucu depremin ağır sonuçları olduğunu söyledi. "Her gün yaptıkları sahte açılış törenleriyle, doğalgaz aldatmacasıyla, savaş silahlarını sahneledikleri gösterileriyle bizlere depremin acısını unutturamazlar. Hiçbir hamasi nutuk kamusal hizmetlerin çöktüğü gerçeğini gizlemeye yetmez" diyen Kahraman, iktidarın Kürt sorununda çözümsüzlük dayattığını vurguladı.

Kahraman şöyle devam etti: "Rant ve sömürü düzeni devam etsin istiyorlar. Çıkarlarını korumak için karanlık odaklar, militarist yapılar hep olsun istiyorlar. Sabrımız tükendi. Artık böyle gitmez dedik, gerçekten de gitmiyor. Eşitlik, özgürlük, adalet, barış, demokrasi ve laiklik için artık yeter diyoruz. Emeğin, eşitliğin, özgürlüğün, demokrasinin, barışın, laikliğin hakim olduğu bir gelecek ve ülke için mücadeleye devam edeceğiz."

Müzik dinletisiyle son bulan miting boyunca, "Yaşasın 1 Mayıs alanlardayız", "1 Mayıs kızıldır, kızıl kalacak", "Gün gelecek AKP halka hesap verecek", "Her yer Taksim her yer direniş", "Faşizme karşı omuz omuza", "Yaşasın sınıf dayanışması", "Jîn jîyan azadî", "Bijî yek gulan" sloganları atıldı.

KOCAELİ
Kocaeli 1 Mayıs'ı DİSK, KESK, TMMOB ve TTB'nin çağrısıyla Yahya Kaptan Gross Market önünde toplanan kitlenin yürüyüşüyle başladı. Sendikalar, siyasi parti ve derneklerin güncel taleplerinin yer aldığı dövizler ve sloganlar eşliğinde Yahya Kaptan Pazar yerine "Yaşasın 1 Mayıs alanlardayız", "Yaşasın onurlu mücadelemiz", "İş, ekmek, özgürlük" sloganlarıyla yürüyüş gerçekleşti.

Mitingte okunan ortak açıklamada 14 Mayıs'ta gerçekleşecek olan seçimin aynı zamanda bir hesaplaşma günü olduğu vurgulanarak; "İktidar yağma düzenleri son bulacak, ballı ihaleleri, vurgun projeleri, torpilli işleri sona erecek diye korkuyor. Bu düzen ya değişecek ya değişecek. Sömürüsüz ve özgür yaşamın emekçilerin elinde yükselecek. Emeğin sömürülmediği, grev hakkının engellenmediği, kullanıldığında da yasaklanmadığı, herkesin güvenceli, kadrolu çalıştığı bir işinin ve insanca yaşamaya yetecek bir ücretinin olduğu, KHK ve fiili OHAL rejimine son verildiği, ekonomik krizlerin, salgınların, depremlerin, afetlerin faturasının halklarımıza ve emekçilere kesilmediği; emeğin eşitliğin, özgürlüğün, demokrasinin, barışın laikliğin hakim olduğu bir ülke için mücadeleye devam edeceğiz" ifadelerine yer verildi.

Mitingde ortak metnin okunmasının ardından, İzmit Belediyesi Kent Orkestrası şarkılarıyla sahne aldı.

GEBZE
Gebze Sendikalar Birliği'nin çağrısıyla Trafo Meydanında toplanan işçi ve emekçiler Gebze Kent Meydanına yürüyerek 1 Mayıs'ı kutladı. 5 bini aşkın işçi ve emekçinin katıldığı mitingte işçiler taleplerinin yazılı olduğu pankartlar taşıdı.

Kent Meydanında 1 Mayıs açıklamasını Gebze Sendikalar Birliği Dönem Sözcüsü ve Petrol-İş Gebze Şube Başkanı Eyüp Akdemir okudu. 14 Mayıs seçimlerine dair konuşan Akdemir "Grevlerimizi yasaklayan, bizleri yoksullaştıran, iş cinayetlerine seyirci kalan hükümete cevabımızı sandıkta vereceğiz" dedi.

Hala 100 yıl öncesinin talepleri için mücadele ettiklerine dikkat çeken Akdemir, "İşçilerin alanlara çıkmasından, seslerini duyurmasından korkanlara karşı mücadele ediyoruz. İnsanca çalışma istiyoruz. Eşit işe eşit ücret istiyoruz. Gelir ve vergi adaleti istiyoruz. İş güvencesi, iş güvenliği istiyoruz. Taşeron işçilik istemiyoruz" ifadelerini kullandı.

Depremin acısının hala taze olduğunu vurgulayan Akdemir, şöyle devam etti: "Sermaye egemenliğinin yarattığı yıkımın boyutları çok acı bir biçimde deprem felaketiyle görüldü. Rant için yapılan dönüşümlerin, sosyal devletin yıkımının ağır sonuçlarını gördük. Liyakatsizliğin ve neoliberal politikaların çürüttüğü kurumların arama kurtarmadaki yetersizliklerine, şirket gibi yönetilen asırlık kurumların deprem günlerinde çadır sattığına tanık olduk. Ve hala ülke olarak o enkazın altından kalkamadık."

İktidarın ekonomi politikalarının ekonomik krizin yükünü işçilerin omuzlarına bıraktığını dile getiren Akdemir, "Çünkü işçileri değil sermaye sınıfını kollayan, onların karlılığını ve desteğini güvence altına alan politikalar uygulanıyor. İhracat rekorları kırılıyor. Şirketler karlarından tek kuruş kaybetmiyor. Biz işçiler ise ezilmeye, zorluk çekmeye, ayın başı nasıl gelecek diye dertlenmeye devam ediyoruz" dedi.

KONYA
Konya'da yaklaşık bin kişinin katıldığı 1 Mayıs, Kılıçaslan Meydanı'nda kutlandı. KESK'in çağrısıyla bir araya gelen emekçiler, "yeni bir başlangıç için 1 Mayıs'tayız" dedi. Kapitalist yıkıma, yoksulluğa, adaletsizliğe, açlığa, sömürüye, gericiliğe ve baskılara karşı birleşelim çağrısı yapıldı. KESK dönem sözcüsü Eğitim Sen Konya Şube Başkanı Erdal Demirkan ile DİSK Genel İş Başkanı Mustafa Tamer açıklamayı okudu.

ESKİŞEHİR
Eskişehir'de 1 Mayıs sendikalar ve meslek örgütlerinin ortaklığında Hatboyu Caddesi'nde kutlandı. Mitingde konuşan Eğitim-Sen Eskişehir Şube Başkanı Faik Alkan, 1 Mayıs'ın tüm dünyada işçi ve emekçilerin bir arada kutladığı yegane bayram olduğunu hatırlattı. Alkan "Eskişehir'in işçisi ve emekçisi de işte burada. Hepinizin mücadele günü ve işçi bayramı kutlu olsun arkadaşlar" ifadelerini kullandı.

DİSK Bölge Temsilcisi Zeynep Kaya da konuşmasında tüm işçi sınıfının 1 Mayıs'ını kutlayarak "Yaşasın 1 Mayıs, yaşasın işçi sınıfının dayanışması" ifadelerini kullandı.

KAYSERİ
Kayseri'de 1 Mayıs, Mimarsinan Parkı'nda sendikalar ve partilerin kitlesel katılımıyla coşkulu bir şekilde kutlandı. Alana işçilerin, kadınların ve gençlerin coşkusu yansıdı. 14 Mayıs seçimi öncesi "tek adam gidecek" vurgusu ön plandaydı.

1 Mayıs Tertip Komitesi adına konuşan KESK dönem sözcüsü Sedat Ünsal, deprem bölgelerine vurgu yaptı. Ünsal, "Tüm değerleri üreten işçilerin, emekçilerin itirazlarını ve yarına dair hedeflerini ifade ettiği bir gündür. 1 Mayıs, alanları yüz binlerin birbirlerine ve tüm dünya işçi sınıfına yüzünü döndüğü ve elini uzattığı alanlardır. Bir aradayız, yaşasın 1 Mayıs, işçi bayramı" ifadelerini kullandı.

ÇANAKKALE
Çanakkale'deki 1 Mayıs mitingi eski Salı Pazarı'nda başladı. Hak, adalet, eşitlik, sömürüsüz bir gelecek taleplerinin haykırıldığı yürüyüşte, derinleşen ekonomik krizin yaklaşan seçimlere yansımaları izlendi.

1 Mayıs tertip komitesi adına konuşan Tüm Bel-Sen Çanakkale Şube Başkanı Bülent Barın, ülkenin son yıllardaki durumunu aktararak, "Kapitalizmin yarattığı ekolojik yıkımın, patriyarkanın ağır sonuçları karşımıza deprem gibi afetlerde daha fazla ölüm ve yıkım, daha fazla yerinden göç, mültecilik, daha fazla açlık olarak çıkıyor. Zamlar, alım gücündeki erime hayatı yaşanılmaz kılıyor. Başta kadın emekçiler olmak üzere tüm emekçilere gittikçe daha güvencesiz bir çalışma yaşamı dayatılıyor. Ülkemiz her alanda güvencesizler cumhuriyeti haline geldi. Kadın işsizliği ve güvencesiz, kayıt dışı çalışma ortamlarında taciz, şiddet ve mobbing her geçen gün artıyor. İşsizlik aldı başını gidiyor. Hiçbir dönemde olmadığı kadar yurt dışına beyin göçü yaşanıyor. İşçi cinayetlerinde adeta katliam yaşanıyor. Her şeye zam gelirken artmayan, yerinde sayan tek şey bizim maaşlarımız. Bereket fışkıran topraklarımızda tarım, çiftçilik, besicilik adım adım bitirildi" ifadelerini kullandı.