23 Eylül 2024 Pazartesi

İşçi ve emekçiler İzmir'den haykırdı: Hükümet istifa

DİSK Ege Bölge Temsilciliği'nin çağrısıyla Cumhuriyet meydanına akan binlerce işçi ve emekçi, iktidarın emek düşmanı, sermaye yanlısı politikalarını teşhir etti. "Zam,  zulme son" yazılı tabutla bir grup işçi alana kefen giyerek gelirken, mitingde sık sık "Hükümet istifa" sloganı yükseldi. 

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Ege Bölge Temsilciliği, ekonomik kriz, hayat pahalılığı ve zamlara karşı Konak Cumhuriyet Meydanı'nda miting düzenledi.

Alsancak ve Konak'tan 3 koldan yürüyüş düzenleyerek alana gelen işçiler "Metal işçileri isyanda bıçak kemikte geçinemiyoruz", "Özgürlük mücadelesinden emekli olunmaz", "Geçinemiyoruz , vergide adalet gelirde adalet istiyoruz" ve "Herkese iş ekmek güvenli gelecek" yazılı pankartları ile alana geldi.

Limter-İş Sendikası'na üye İzdeniz çalışanları da alana "Hayal sattınız, hayatımızı çaldınız" yazılı pankartla giriş yaptı. 

Miting sırasında sık sık "Şalter inecek bu is bitecek", "Genel grev genel direniş", "Hükümet istifa" ve "Faşizme karşı omuz omuza" sloganları atıldı.

Bir grup işçi ise alana kefen giyerek üzerinde "Zamma, zulme son" yazılı tabutla girdi.

Mitinge DİSK'e bağlı sendikaların yanı sıra Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Murat Çepni, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Kani Beko, HDP, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü, ESP, Türkiye İşçi Partisi, Emek Partisi üye ve yöneticilerinin yanı sıra binler katıldı. 

Mitingde iktidarın işçi ve halk düşmanı politikaları teşhir edildi, genel grev genel direniş çağrısı yapıldı.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu Türkiye'de yaşanan sorunların kaynağının "tek adam" olduğunu ancak buna rağmen iktidarın sorumluluk almadığını belirtti. İktidarın zam ve soygun politikalarına dikkat çeken Çekrezoğlu, işçilere, emekçilere, dar gelirlilere, emeklilere hayatın zehir edildiğini belirtti. Çerkezoğlu, "Sendikal haklar çiğneniyor, sorumlu yok. Taşerona kadro vereceğiz dediler, ayrımcılık yaptılar, taşeron düzeninden beter bir düzen getirdiler. Belediye işçilerinin kadro hakkını gasp ettiler: Yine sorumlusu yok. Memlekette işsizlik öyle bir boyuta gelmiş ki artık milyonlar iş aramaktan umudunu kesmiş, bunun da sorumlusu yok" diye belirtti.

Bu düzenin karşısına "Bu böyle gitmez" diyerek çıkacaklarını dile getiren Çerkezoğlu, emekçilerin taleplerini şöyle sıraladı:
🔹 "Elektrik, su, doğalgaz ve internet faturalarına yapılan zamlar geri alınmalı, faturalar vergi ve kesintiden muaf tutulmalıdır.
🔹 Tüm maaş ve ücretler en az asgari ücret artış oranı kadar artırılmalı, yılın daha başında enflasyon karşısında eriyen asgari ücret yeniden belirlenmelidir. En düşük emekli aylığı en az asgari ücret düzeyine çekilmeli, EYT'lilerin emeklilik hakları verilmelidir.
🔹 Asgari ücretin üzerindeki vergi dilimi yüzde 10'a çekilmeli, dar ve faiz gelirlerinin vergilendirildiği, çok kazananın çok vergi verdiği adil bir vergi politikası benimsenmelidir.
🔹 Esnaf kuryelik/kendi hesabına çalışma/özel istihdam bürosu/taşeron adı altındaki tüm güvencesiz çalıştırma biçimlerine son verilmeli, herkese güvenceli istihdam sağlanmalıdır.
🔹 İşçi sınıfının yaşadığı gelir kaybını telafi etmesinin en önemli yolu, sendika ve grev hakkıdır. Bu hakların kullanımın önündeki tüm yasal ve fiili engelleri kaldırılmalıdır."

Konuşmaların ardından miting emekçilerin halayları ile sona erdi.