22 Eylül 2024 Pazar

İşçi Emekçi Birliği: Anagold işçi kanı üzerinden servetini büyütüyor

İliç'te yaşanan maden katliamını protesto eden İşçi Emekçi Birliği, "Yeni İliç'ler, Somalar, Ermenekler yaşanmaması tüm işçi ve emekçileri mücadeleye çağırıyoruz" ifadelerini kullandı.

İşçi Emekçi Birliği, Erzincan'ın İliç ilçesinde Anagold Madenciliğe ait Çöpler Altın Madeninde yaşanan katliama ilişkin Mecidiyeköy'de eylem yaptı. "Anagold işçi kanı üzerinden servetini büyütüyor! Bu bir katliamdır, hesabını soracağız" pankartı açılan eylemde, "Sermaye vampirdir, işçi kanı emmektedir" dövizleri taşındı.

Çok sayıda siyasi parti, sendika, emek ve ekoloji örgütünün katıldığı eylemde, basın açıklamasını Okan Karaçam okudu. Madenin tüm itirazlara rağmen kapatılmadığını, aksine daha da genişletildiğini belirten Karaçam, yaşananın bir kaza değil daha fazla kar uğruna gerçekleştirilmiş bir katliam olduğunu söyledi.

'VALİ, HAKİM, SAVCILAR ŞİRKETİN ÜCRETLİ MEMURU GİBİ ÇALIŞTI'
Uzmanların uyarılarının, hazırlanan raporların dikkate alınmadığını, mahkeme kararlarının şirket lehine değiştirildiğini hatırlatan Karaçam, "Dönemin Başbakanı Binali Yıldırım maden şirketinin faaliyetlerini protesto eden köylüleri 'bozguncu' ilan etti. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı ve şimdi de İBB Belediye Başkan adayı olan Murat Kurum şirketin tüm usulsüzlüklerinin belgelenmesine ve genişlemenin felakete yol açacağının raporlanmasına rağmen kapasite artışına onay verdi. Erzincan valisi, İliç kaymakamı, hakim ve savcılar şirketin ücretli memurları gibi kararlar aldılar" ifadelerini kullandı.

'ANAGOLD 9 AYDA 323 MİLYON DOLAR KAR AÇIKLADI'
Anagold şirketinin 9 ayda 323 milyon dolar kar açıkladığını, şirketin 7,2 milyon dolar vergi borcunun silindiğini vurgulayan Karaçam, "Sermaye için asıl olan kardır. Bunun için milyonları yıkıma sürüklemekten geri durmuyorlar. İliç'te yaşanan doğa ve insan katliamı bunun yeni bir örneğidir.  Ülkenin dört bir yanında daha fazla kar uğruna benzer katliam organizasyonları devlet teşvikleriyle sürdürülüyor" dedi.

'YENİ İLİÇ'LER YAŞANMAMASI İÇİN MÜCADELEYE'
Emperyalist tekeller ve yerli işbirlikçileri Erzincan, Artvin, Kazdağları'nı parça parça yok ederken yasaların onlara göre düzenlendiğini ifade eden Karaçam, şöyle devam etti: "İnsanlığı ve tüm canlı hayatını yıkıma sürükleyen bu düzene mahkum değiliz. Bu düzen ve sebep olduğu felaketler ancak işçi sınıfı ve emekçilerin örgütlü mücadelesiyle son bulacaktır. Yeni İliç'ler, Somalar, Ermenekler yaşanmaması tüm işçi ve emekçileri mücadeleye çağırıyoruz. Doğamızı, havamızı, toprağımızı ve hayatlarımızı yok edenlerden hesap sormak için hayatın olduğu her yerde örgütlenmeye çağırıyoruz."

Eylem boyunca, "Katillerden hesabı emekçiler soracak", "Kaza, kader değil, bu bir katliam" sloganları atıldı.