24 Eylül 2024 Salı

Irkçı Yahudiler Mescid-i Aksa'ya baskın düzenledi

İsrail polisinin eşlik ettiği binden fazla ırkçı Yahudi, işgal altındaki Doğu Kudüs'ün Eski Şehir bölgesinde bulunan Mescid-i Aksa'nın avlusuna girdi. Bazı Filistinlilerin gözaltına alındığı bildirildi.

Sabah saatlerinden bu yana 1210 ırkçı Yahudinin gruplar halinde Mescid-i Aksa'ya El-Meğaribe (Fas) Kapısı'ndan baskın düzenledi.

Mescid-i Aksa'ya baskın düzenleyen ırkçı Yahudilerin, avluda ayinler gerçekleştirerek kışkırtıcı eylemlerde bulunduğu bildirildi.

Süleyman Mabedi'nin yıkılışının yıl dönümü olarak kabul edilen ve "Tişa BeAv" adını verilen matem günü dolayısıyla Mescid-i Aksa'ya baskın çağrıları yapan ırkçı Yahudilerin, öğleden sonra da Mescid-i Aksa'ya baskınlarını sürdürmesi bekleniyor.

Sabah namazından itibaren İsrail polisi, Mescid-i Aksa'da bulunan Filistinlilere saldırarak bazılarını gözaltına aldı.

Polisin ayrıca Mescid-i Aksa içinde bulunan Kıble Mescidi'ne gaz bombası attığı ve kapıları kapattığı kaydedildi.

Filistinliler de Kral Faysal ve Hutta Kapısı'ndan Mescid-i Aksa'ya baskın düzenlemeye çalışan Yahudilere engel olmaya çalıştı.

İsrail polisi, ırkçı Yahudilerin baskınlarıyla Aksa'nın tüm girişlerini kapatırken, içeride onlarca Filistinli mahsur kaldı.

Mescid-i Aksa'nın içinde ve çevresinde gerginliğin devam ettiği bildirildi.

FİLİSTİN YÖNETİMİ'NDEN AÇIKLAMA
Filistin Yönetimi'nden yapılan yazılı açıklamada, İsrail polisi korumasındaki ırkçı Yahudilerin Mescid-i Aksa'ya baskın düzenlemesi ve gerçekleştirdikleri ihlallerin kınandığı belirtildi.

Bu baskınların güven ve istikrarı tehdit ettiğine, Filistinlilerin dini duygularını tahrik ettiğine dikkat çekilen açıklamada, İsrail yönetiminin söz konusu gerginlikten sorumlu olduğu vurgulandı.

Açıklamada ayrıca, İsrail'in bu provokasyonunun, ABD yönetiminin Kudüs'teki tarihi statükonun korunması yönünde yaptığı çağrıya bir meydan okuma anlamına geldiği ifade edildi.