21 Eylül 2024 Cumartesi

İranlı göçmen kadına tecavüz saldırısı ve tehditler Meclis gündeminde

İranlı göçmen kadına yönelik tecavüz saldırısı ve tehditler Meclis'e taşındı. TİP Sözcüsü ve Milletvekili Kadıgil, Bakan Yanık'a göçmen kadının can güvenliğinin sağlanıp sağlanmayacağını sordu.

İstanbul Haramidere'de Saina Beauty isimli güzellik salonunun patronu Said Fetrati işbirliğiyle Metin Karabayır'ın tecavüzüne uğrayan ve seks işçiliğine zorlanan; Karabayır ve iki polis tarafından şikayetçi olmaması için tehdit edilen İranlı göçmen kadınla dayanışma sürüyor.

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Sözcüsü ve İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, İranlı göçmen kadının maruz kaldığı tecavüz saldırısı ve tehditlere ilişkin Meclis'e soru önergesi verdi.

Bakan Yakın tarafından yanıtlandırılması talebiyle soru önergesi veren Kadıgil, "İstanbul Haramidere'de Saina Beauty adlı güzellik merkezinde çalışan bir İranlı mülteci kadının, güzellik salonunun patronunun suç ortaklığıyla başka bir erkeğin cinsel saldırısına uğradığı ve bu saldırı sonrası hamile kaldığı haberi çeşitli basın kuruluşlarına yansımıştır. Yine aynı haberlerde, cinsel saldırıya uğrayan İranlı mülteci kadının, güzellik salonuna gelen ve polis olduğu iddia edilen kişiler tarafından şikayetçi olmaması için tehdit edildiği, kendisine 'konuşursan seni de anneni de öldürürüz' denildiği yer almıştır. Haziran ayında suç duyurusunda bulunan İranlı mülteci kadının yaptırdığı DNA testinin cinsel saldırı faili ile eşleştiği de öğrenilmiştir. Dava 28 Mart Pazartesi günü görülmeye başlanacaktır" ifadelerini kullandı.

TİP Milletvekili Sera Kadıgil, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık'a şu soruları yöneltti:
🔹 "İranlı mülteci kadını 'seni öldürürüz' diyerek tehdit ettiği iddia edilen ve polis olduğunu söyleyen şahıslarla ilgili bir soruşturma açılmış mıdır?
🔹 Bakanlığınız, 28 Mart Pazartesi günü başlayacak olan davaya müdahil olacak mıdır?
🔹 Öldürülmekle tehdit edilen kadının can güvenliğini sağlayabilmek için gerekli girişimlerde bulanacak mısınız?
🔹 2 ay sonra Türkiye'de oturma izni sona eren ve İran'da can güvenliği bulunmayan kadının, oturum izninin uzatılması başta olmak üzere güvenliğini sağlayacak tedbirleri hayata geçirecek misiniz?"