24 Eylül 2024 Salı

İran'da su protestosunda can kaybı 5'e yükseldi

İran'da devam eden su protestolarında bir kişi daha hayatını kaybetti. 8 gündür devam eden protestolarda can kaybı 5'e yükseldi.

İran'ın petrol zengini güney batısında düzenlenen "su krizi" protestolarında en az 1 kişi hayatını hayatını kaybetti, polis kurşunu isabet eden 2 kişi yaralandı.

Bu gelişmeyle birlikte, bölgedeki uzun süren su kesintileri sebebiyle yaklaşık 8 gündür devam eden protestolarda can kaybı 5'e yükseldi.

Özellikle Huzistan ayeletindeki Aligudarz, Hamidiye, Şadigan, Mahşehr gibi kentlerde yoğunlaşan protestolar sürerken, bazı görgü tanıkları verdikleri röportajlarda polisin halka sert müdahale ettiğini ve kaynağı belli olmayan bazı noktalardan halkın üzerine ateş açıldığını söyledi.

Eylemler sonrası açıklama yapan İnsan Hakları İzleme Örgütü (HWR), polisin halka karşı aşırı güç kullandığını açıklarken, yerel yetkililerden ölümlerle alakalı şeffaf bir inceleme yapılmasını talep etti.

HWR ayrıca uzun süren su ve elektrik kesintilerinin halkı zora soktuğunu belirterek, yetkililerin bu sorunu ivedi bir şekilde çözmeleri gerektiğini söyledi.

HAMANEY: PROTESTOCULARI SUÇLAYAMAYIZ
Protestolar sonrası İran'ın dini lideri Ayetullah Hamaney, yetkililere seslenerek su kesintilerine çözüm bulma çağrısı yaparken, halkın eylemler sebebiyle suçlanamayacağını söyledi.

Hamaney, "İnsanlar sorunlarını dile getirdi. Ancak onları suçlayamayız. Şu anda su kesintilerini çözmek için kamu ve sivil toplum örgütleri birlikte ciddi bir mesai harcıyorlar." ifadelerini kullandı.

EN ÇOK SU SIKINTISI YAŞAYAN 5 ÜLKE ARASINDA İRAN 4. SIRADA
Katar, İsrail, Lübnan ve Ürdün ile birlikte "dünyanın en çok tatlı su sorunu yaşayan ilk 5 ülkesi" arasında yer alan İran'da, geçtiğimiz hafta hava sıcaklığı 50 dereceye kadar çıkmış, 5-6 saati bulan elektrik ve su kesintileri sonrası halk sokaklara çıkarak eylemler yaptı.

Mayıs ayında İran Enerji Bakanı Rıza Ardakanian, 2021'in "son 50 yılın en kurak yıllarından biri" olduğunu açıklamış yaz aylarında su kıtlığı yaşanabileceği konusunda uyarıda bulunmuştu.

EN SIKINTILI 17 ÜLKEDEN 11'İ ORTA DOĞU'DA
Verilere göre dünyada 17 ülkede aşırı düzeyde su sıkıntısı yaşanıyor. Bunlar sırasıyla Katar, İsrail, Lübnan, İran, Ürdün, Libya, Kuveyt, Suudi Arabistan, Eritre, Birleşik Arap Emirlikleri, San Marino, Bahreyn, Hindistan, Pakistan, Türkmenistan, Umman ve Botswana. Araştırmalar, bu ülkelerdeki temiz içme suyunun yüzde 80 oranda tarım, sanayi ve şehir belediyeleri tarafından kullanıldığını ortaya koyuyor.

Dünya Doğal Kaynaklar Enstitüsü (WRI) Başkanı Andrew Steer kimsenin konuşmadığı temiz içme suyu sorununun, dünyada yaşanan bir numaralı kriz olduğunu belirterek, "Bu sorunun sonucu olarak ortaya gıda sıkıntısı, iç karışıklıklar, göç ve mali istikrarsızlık görülüyor." diyor.