19 Eylül 2024 Perşembe

İran'da sendikacı Şerife Muhammedi'ye idam cezası

Sendikacı Şerife Muhammedi, İran molla rejimi tarafından "vatana ihanet" suçlamasıyla idam cezasına çarptırıldı.

İran'da faşist molla rejimi, rejim karşıtı politik aktivistlere, devrimcilere dönük baskı ve zulmünü sürdürüyor. 2022 yılında Jina Mahsa Emînî'nin katledilmesi sonrası başlayan ve bir yıla yakın süren ayaklanmanın ardından, ayaklanmaya katılanlara dönük saldırılar devam ediyor.

Son olarak işçi ve sendikacı Şerife Muhammedi'ye idam cezası verildi. Muhammedi, tutuklandıktan 7 ay sonra "İran İslam Cumhuriyeti'ne karşı faaliyet yürüttüğü" gerekçesiyle "vatana ihanet" ile suçlanarak yargılandı ve idam cezası onandı.

"Şerife Muhammedi Savunma Komitesi" yaptığı açıklamada, Muhammedi'nin işçi örgütlerinin kurulması için oluşturulan koordinasyon komitesinde yer aldığını ve bu örgütün uzun zamandır politik faaliyet yürütmeyen Komele'yle ilişkilendirilerek Muhammedi'nin yargılandığını belirtti.

"İşçi Örgütleri Oluşturulmasına Yardım Koordinasyon Komitesi" üyeleri, "vatana ihanet" suçlamasıyla komiteye ve Şerife Muhammediye dava açılmasını "gülünç" olarak değerlendirdi ve Muhammedi'nin derhal serbest bırakılmasını istedi.

'BU ÖRGÜTLER İRAN YASALARINA GÖRE KURULDU'
Savunma Komitesi, Şerife Muhammedi'nin kuruluşunda yer aldığı işçi örgütlerinin İran yasalarına göre kurulduğunu ve halka açık olduğunu, faaliyetleri boyunca İran resmi kurumlarıyla yazışmalar gibi bürokratik çalışmalar da yürüttüğünü, kurulan örgütlerin faaliyetlerinin de denetlenebilir durumda olduğunu söyledi.

Şerife Muhammedi 200 gün gözaltında tutulduktan sonra tutuklanmış ve tutsaklığı boyunca ailesiyle görüştürülmemişti. Avukat seçme hakkı da gasp edilen Muhammedi, yoğun fiziksel ve psikolojik işkenceye maruz kaldı.