23 Kasım 2024 Cumartesi

İran'da halk rejimi seçimi boykot etti

İran'da halk sandıklara gitmiyor. 1 Mart'ta başlayan seçimlere ilişkin üst üste yapılan çağrılara rağmen seçime katılım yüzde 41'de kaldı. Yaklaşık 61 milyon seçmenin bulunduğu ülkede halkın önüne dört yıl boyunca çalışacak 290 parlamento üyesini tek turda seçmek için sandıklar konuldu. Ayrıca seçmenler dini lideri atamaktan ve görevden almaktan sorumlu olan Uzmanlar Parlamentosu'nun 88 üyesinin de 8 yıllığına seçilmesi için oy kullandı. Günler öncesinden boykot çağrılarının yapıldığı ve bu çağrılara çocukları idam edilen ailelerin, yine Nobel Barış Ödülü sahibi İranlı tutsak aktivist Nergis Muhammedi'nin de çağrılarının da eklendiği İran'da halk mevcut rejimi protesto etmek amacıyla sandıklara gitmedi.

2022 yılının eylül ayında Jina Mahsa Emini'nin "ahlak polisi" tarafından katledilmesisnin ardından başlayan protestolardan bu yana ilk kez İran sandık başına gitti. 1 Mart Cuma günü yapılan 12. Dönem Milletvekili ve 6. Dönem Uzmanlar Meclisi seçimlerinden ilk sonuçlar gelmeye başladı. Resmi olmayan sonuçlara göre, seçime katılım yüzde 41'de kaldı.

İran'ın resmi haber ajansı IRNA, kesin olmayan sonuçlara dayandırdığı haberinde, ülkede yapılan parlamento ve İran liderini seçme, denetleme ve azletme yetkisine sahip Uzmanlar Meclisi seçimlerinde yaklaşık 25 milyon seçmenin sandık başına gittiğini duyurdu. Başta İran'ın ruhani lideri Ayetullah Ali Hamaney olmak üzere liderlerin sandığa gitme çağrısı yaptığı ülkede, toplam 61 milyon 172 bin 298 seçmen bulunuyor. 

Öte yandan İran'da halk sandıklara gitmediği için oy kullanma işlemi saat 24.00'a kadar uzatıldı.  Mezopotamya Ajansından Abdurrahman Gök'ün haberine göre İçişleri Bakanlığı'nın üst üste telefonlara gönderdiği "sandıklara gidin" mesajı da fayda etmedi. Halkın sokakta haykırdığı "Reformistler, muhafazakarlar artık bu hikaye bitti" sloganı seçimde karşılık buldu. Reformist kanadın başı olan eski Cumhurbaşkanı Muhammed Xatemi'nin de oy kullanmadığı iddia edildi.

Yaklaşık 61 milyon seçmenin bulunduğu İran'da halkın önüne dört yıl boyunca çalışacak 290 parlamento üyesini tek turda seçmek için sandıklar konuldu. Ayrıca seçmenler dini lideri atamaktan ve görevden almaktan sorumlu olan Uzmanlar Parlamentosu'nun 88 üyesinin de 8 yıllığına seçilmesi için oy kullandı. Günler öncesinden boykot çağrılarının yapıldığı ve bu çağrılara çocukları idam edilen ailelerin, yine Nobel Barış Ödülü sahibi İranlı tutsak aktivist Nergis Muhammedi'nin de çağrılarının da eklendiği İran'da halk mevcut rejimi protesto etmek amacıyla sandıklara gitmedi.

Bir önceki seçimde katılımın yüzde 42 olduğu ülkede, 1 Mart'ta yapılan seçimlerde katılımın daha da düştüğü belirtiliyor. İran rejiminin bütün çabalarına rağmen, gün içerisinde resmi kanallardan yurttaşların telefonlarına üst üste gönderilen mesajlara ve oy verme işleminin gece yarısı saat 24.00'e kadar uzatılmasına rağmen, rejimin amacına ulaşamadığı belirtiliyor.

Seçimleri takip etmek isteyen gazetecilerin önce valiliklerden akredite olmalarının istenmesi, akredite olup gerekli izin belgesini alan gazetecilerin dahi engellendiğini bildiren ülkedeki gazeteciler, seçime ilginin çok düşük olduğunu ve bunun gizlenmek istendiğini aktardı. Nedenini sorduğumuz gazeteciler, "Çünkü günün sonunda sandıktan çıkan oyları kimse bilsin istenmiyor. Masa başında belirlenen oranlarla halkı yanıltmak istiyorlar" yanıtını verdi.