24 Eylül 2024 Salı

İran Ukrayna yolcu uçağı için tazminat ödemeyi kabul etti

İran Dışişleri Bakanlığı, Ocak ayında yanlışlıkla düşürülen Ukrayna yolcu uçağında hayatını kaybeden yolcular için tazminat ödeneceğini açıkladı.

İran, yanlışlıkla düşürdüğü Ukrayna'ya ait yolcu uçağında hayatını kaybeden yolcular için tazminat ödemeyi kabul etti.

EuroNews Türkçe'deki habere göre İsveç Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, İran ve ilgili diğer ülkelerin prensip anlaşması imzaladığı belirtilirken miktarın ne kadar olacağı henüz belirlenmese de Tahran'ın ödeme yapacağı vurgulandı.

Uçakta hayatını kaybeden 176 kişinin çoğunluğunu İran asıllı Kanadalılar oluştururken Afgan, İngiliz, İsveç ve Ukrayna uyruklu yolcular da bulunuyordu.

NE OLMUŞTU?
İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin 3 Ocak'ta Amerika Birleşik Devletleri tarafından Irak'ta öldürülmesi ardından İran 8 Ocak'ta ABD'nin Irak’taki iki askeri üssüne roket saldırısı düzenledi. Karşılıklı gerilim sürerken, Tahran Uluslararası İmam Humeyni Havalimanı'ndan Ukrayna'nın başkenti Kiev'e gitmek üzere havalanan Ukrayna Hava Yolları'na ait Boeing 737 tipi yolcu uçağı, 8 Ocak'ta kalkışından kısa bir süre sonra İran tarafından füze saldırısıyla düşürüldü.

Tahran uçakta bulunan 176 kişinin hayatını kaybettiği kazaya ilişkin "feci bir hata" açıklaması yapmıştı.