25 Eylül 2024 Çarşamba

Irak'ta Başbakanın istifasına rağmen protestolar sürüyor

Irak'ta Başbakan Adil Abdülmehdi'nin istifasına rağmen bir çok kentte eylemler devam ediyor.

Irak'ın başkenti Bağdat başta olmak üzere Şii Arapların yaşadıkları güneydeki Basra, Necef, Kerbela, Zikkar, Mussena, Missan, Nasıriye, Divaniye kentleri ile Irak'ın orta bölgelerinde yer alan birçok merkezde 1 Ekim'de başlayan eylemler ikinci ayını doldurdu.

Irak'ta işsizlik, yolsuzluk ve kamu hizmeti yetersizliğini protesto etmek amacıyla başlayan eylemler, Cuma günü Irak Başbakanı Adıl Abdulmehdi'yi istifa açıklamasına zorlamıştı. Bu açıklamadan önce aynı gün, Şii dini lider Ayetullah Ali Sistani, parlamentodan hükümete olan desteğini çekmesini istemişti. Abdulmehdi, Cumartesi gecesi istifa dilekçesini parlamento başkanına ulaştırdı. Parlamentonun bugün olağanüstü toplanarak, istifayı görüşmesi bekleniyor.

İstifa, eylemleri sonlandırmadı. Cuma, Cumartesi gecesi ve Pazar sabahı eylemler devam etti. Cumartesi günü özellikle Bağdat ve güney kentlerinden Basra, Necef, Zikkar, Kerbela, Nasıriye ve Divaniye'de eylemler yoğunlaştı. Eylemciler, tüm siyasi yöneticilerin değişmesi ve yargılanmasını talep ediyor.

Necef'te gün boyu yaşanan eylemlerde, polisin ateş açması sonucu 25 kişi yaralandı. Şiilerin kutsal kenti Necef'teki eylemlerde Şii Taklit Mercii Muhammed Bakir el-Hakim'in türbesinin giriş kapısını da ateşe verdi. Necef polis yetkilileri, Bağdat'tan askeri takviye istedi. Emniyet Müdürlüğü ayrıca eylemcilere türbenin bulunduğu "Sevretu'l Işrin Meydanı"nda değil "Es-Sadreyn Meydanı"nda toplanma çağrısında bulunurken, eylemcilere ateş açanlardan hesap sorulacağı sözünü verdi.

1 Ekim'den beri protestoların yaşandığı Nasıriye kentinde de halk yeniden sokaklara çıktı. Zikar eyaletinin merkezi şehri Nasıriye'de Cumartesi yüzlerce kişi şehir merkezindeki meydanda toplanarak, kentteki üç ana köprüde lastik yakarak trafiğe kapattı.

Bağdat'ta eylemcilerin işgal ettiği Sinek, Ahrar ve Cumhuriyet noktaları ile Nasıriye kentindeki İntisar, Hadarat, Zeytun köprülerini halen araç trafiğine kapalı. Petrol tesisleri ve şirketlere giden yolların ise açıldığı belirtildi.

Başbakan Adil Abdülmehdi'nin memleketi Nasıriye kentinde sadece Perşembe ve Cuma günleri en az 67 kişi hayatını kaybetti. Bağdat'ta Cumartesi günü en az 3 eylemci hayatını kaybetti, 58'i yaralandı. 1 Ekim'den bu yana 400'ü aşkın kişi hayatını kaybetti, 16 bini aşkın kişi yaralandı.

Irak'ın resmi haber ajansı INA'da yer alan habere göre, Yüksek Yargı Konseyi son günlerde güvenlik güçleri tarafından vurulan göstericilerin yakınları ve yaralılardan ifade vermelerini isteyecek.

Konsey tarafından yapılan açıklamada, "Barışçıl protestoculara saldıranlar yasalar doğrultusunda en ağır cezalara çarptırılacaklar" denildi.