1 Ekim 2024 Salı

'İnsanca yaşamak istiyoruz'

HDP'nin çağrısıyla ortak mücadele için bir araya gelen 7 siyasi parti ve örgüt, Ankara'da eylem yaptı, "İnsanca yaşamak istiyoruz" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Emekçi Hareket Partisi (EHP), Halkevleri, Emek Partisi (EMEP), Türkiye İşçi Partisi (TİP), Sosyalist Meclisler Federasyonu, Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP), Ulus Meydanı'nda eylem yaptı, "Ücretler artırılsın, zamlar geri alınsın" talebini dile getirdi.

'PATRONLAR KAR REKORU KIRIYOR'
Bileşenler adına ortak açıklamayı okuyan Güliz Gündüz, sermayedarların yılın ilk çeyreğinde rekor karlar yaptığı, halkın ise yoksulluğa mahkum edildiğini vurguladı. Emekçilerin market filelerinin her gün biraz daha küçüldüğünü belirten Gündüz, "Temel tüketim ürünlerinden temel hizmetlere kadar her gün her şey zamlanıyor. Bizler ise hala Aralık ayında asgari ücrete yapılan ve artık eriyen maaşları almaya devam ediyoruz" diye konuştu.

'YOKSULLAŞTIRMA POLİTİKASI İŞLİYOR'
Uygulanan yoksullaştırma politikasına işaret eden Gündüz, işçi ve emekçilerin daha fazla çalıştırıldığını, daha fazla ürettiğini, fakat ürettiklerinin daha azına razı olmalarının beklendiğini vurguladı.

Milyonlarca insanın açlık sınırının altında hayatta kalmaya çalıştığını ifade eden Gündüz, emeklilik maaşlarının asgari ücretin altında olduğunu belirterek, "Bütün kışı battaniye altında, karanlıkta oturarak geçirdik. Çünkü ne elektriğe ne de doğalgaza gelen zamlara yetişmemiz mümkün değildi. Arabalarımıza mazot koyamıyoruz, evlerimizin önünde yatıyor. Marketten pazardan artık tane ile meyve ve sebze alıyoruz. Ucuz ekmek, ayçiçek yağı alacağız diye kuyruklarda ömrümüzü tüketiyoruz" diye konuştu.

'EŞİT BÖLÜŞÜM İSTİYORUZ'
Eşit bölüşüm istediklerini belirten Gündüz, "Patronlar daha fazla kazanıyorsa bizler de daha fazla kazanmak istiyoruz. Asgari ücrete, tüm ücretlere insanca yaşamaya yetecek kadar zam istiyoruz! Temel ürünlere ve temel hizmetlere yapılan tüm zamlar geri alınsın istiyoruz. Tüm halkımızı sesimizi çoğaltmaya, birlikte mücadele etmeye davet ediyoruz. Birlikte daha yüksek ses çıkartırsak, daha güçlü oluruz" diye vurguladı.

'GEÇİNEMİYORUZ'
Gündüz'ün ardından konuşan işçiler Nihat Demir ve Reyhan Tüfekçi, geçinemediklerini belirterek ücretlere zam talep etti. İşçiler enflasyon karşısında alım güçlerinin giderek düştüğünü ifade etti.

"Hakkımız olanı alacağız tüm ücretler artırılsın" pankartı açılan eylemde sık sık "İnşaat işçisi köle değildir", "İnsanca yaşamak istiyoruz", "İnsanca ücret istiyoruz", "Zamlar geri alınsın ücretler artırılsın", "İşçilerin birliği sermayeyi yenecek" sloganları atıldı.