1 Ekim 2024 Salı

İnsan Hakları Komisyonu'na dilekçe: Aytaç Ünsal için henüz geç değil

Ölüm orucunda olan Avukat Aytaç Ünsal'ın yaşaması için henüz geç olmadığını belirten HDP Milletvekili Koçyiğit, İnsan Hakları İnceleme Komisyonu'nun acilen toplanmasını ve aralarında sağlıkçıların da olduğu bir heyetin Ünsal'ı ziyaret etmesini istedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Muş Milletvekili Gülüstan Koçyiğit, ölüm orucunun 213. gününde olan Av. Aytaç Ünsal için  İnsan Hakları İnceleme Komisyonu'na dilekçe verdi. Koçyiğit, sağlık çalışanlarının da olduğu bağımsız bir heyetin ziyaret edilmesini ve komisyonun acilen toplanmasını istedi.

Koçyiğit, adil yargılanma talebiyle ölüm orucunda olan Ebru Timtik'in 27 Ağustos'ta yaşamını yitirdiğini hatırlattı.

İnsan Hakları İnceleme Komisyonu'na 26 Haziran'da dilekçe ile başvuru yaparak, adil yargılanma talebinin kabul edilmesi için girişimlerde bulunmasını istediklerini belirten Koçyiğit, ne Adalet Bakanlığı'nın ne de komisyonun harekete geçmediğini söyledi.

Timtik'in talepleri kabul edilmediği için yaşamını yitirdiğini ancak Avukat Aytaç Ünsal için hala geç olmadığına dikkat çeken Koçyiğit, dilekçede şunları belirtti: “İnsan Hakları İnceleme Komisyonu'nun genel görevleri arasında da sayıldığı üzere; insan haklarının ihlale uğradığı bir iddia söz konusu ise bu durumlarda bu ihlallerin giderilmesi için gerekli tedbirlerin alınması gerekmektedir. Gerek ulusal gerekse de ulusalüstü sözleşmelerde yer alan Adil Yargılanma Hakkı yurttaşların en temel haklarından biridir ve devletin ilgili kurumları bu şikâyete konu olan her ne ise ilgilenmekle sorumludur. Tüm bu sebeplerde içerisinde sağlık alanında çalışan üyelerinde bulunduğu bir heyetle Av. Aytaç Ünsal'ın ziyaret edilmesi ve yaşam hakkını koruyacak adımların derhal atılması önemli ve ivedidir. İnsan Hakları İnceleme Komisyonu'nun belirtilen gündemle acil toplanması kuruluş amacıyla beraber vicdani ve insani sorumluluğunda gereğidir.”