22 Eylül 2024 Pazar

İliç'teki katliamda Anagold Madencilik asli kusurlu bulunmadı

İliç'te yaşanan maden katliamına ilişkin hazırlanan Bilirkişi Ön Raporu sonuçlandı. Raporda, Anagold Madencilik tali kusurlu bulundu, birkaç yönetici ve çalışan gerekli önlemleri almadığı gerekçesiyle asli kusurlu olarak işaret edildi.

Erzincan'ın İliç ilçesinde SSR Mining ve Çalık Holding'in sahibi olduğu Anagold Madenciliğin işlettiği altın madeninde siyanürlü liç yığınının çökmesi sonucu on binlerce ton siyanürlü toprak Fırat Havzasına saçıldı, resmi bilgilere göre 9 işçi göçük altında kaldı.

Olaya ilişkin Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlatılan Bilirkişi Ön Raporu sonuçlandı. Raporda madenin sahibi Anagold Madencilik asli kusurlu bulunmadı, denetim yapmadığı gerekçesiyle tali kusurlu olduğu savunuldu.

Asli kusur ise gerekli önlemleri almadığı gerekçesiyle çalışan ve yöneticilerde bulundu. Öte yandan raporda katliama yol açan denetimsizlik ve şirkete verilen imtiyazlara değinilmedi, herhangi bir devlet yetkilisi sorumlu bulunmadı.

ASLİ KUSURLU BULUNANLAR
Operasyon direktör vekili riskli durumları analiz ettirmediği, çalışanları risklerden korumak için gerekli tedbirleri almadığı gerekçesiyle asli kusurlu bulundu. Raporda "ehil yetkili biri olarak şantiyede ortaya çıkması muhtemel tehlikeli durumların belirlenerek risklerden korumak için gerekli tedbirleri aldırmadığı, iş yerinde çalışanları sağlıklarını olumsuz yönde etkilenmemesi hususunda gerekli denetim ve gözetim mekanizması kurdurmadığı, kurdurdu ise bunu uygulatmadığı, yetkili biri olarak sabah yığın içinde oluşan çatlakların şantiyede olumsuzluklara yol açabileceği konusunda tedbirsiz davranış sergilediği" belirtildi.  

Yığın içinde uzun sürede oluştuğu belirtilen açıklık ve çatlakların kapanmaması nedeniyle proses oksit müdürü, oksit operasyon baş mühendisi, oksit operasyon mühendisi, borulama süpervizörü asli kusurlu bulundu.

ALT İŞVEREN YÖNETİCİLERİ DE TALİ KUSURLU
Alt işveren şirketlerden Çiftay A.Ş'nin saha mühendisi ile saha formeni, Kar-Sa A.Ş.'nin formen ve mühendisi, Asil Çöpler A.Ş.'nin şirket müdürleri, saha süpervizörü, Asil Keklik A.Ş'nin şirket müdürleri ve saha süpervizörü sabah liçteki çatlaklar tespit edilmesine rağmen tedbir almadıkları için tali kusurlu bulundu.

6 KİŞİ TUTUKLANDI
Öte yandan katliam hakkında açılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan J.R.G, A.C, H.Ü, M.B, Ş.D, S.D, M.T ve A.R.K., savcılık sorgularının ardından Sulh Ceza Hakimliğine sevk edildi.

Erzincan Valiliği tarafından yapılan açıklamada, altın madeni ocağını işleten şirketin Kanadalı yöneticisi J.R.G'nin de aralarında bulunduğu 6 kişinin tutuklandığı, 2 kişinin ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığı belirtildi.