22 Eylül 2024 Pazar

İliç'i savunan Cezayirlioğlu'na akıl almaz ceza

İliç'te siyanürlü altın madenine karşı mücadelesiyle bilinen Cezayirlioğlu'na, sorumluları teşhir ettiği için akıl almaz bir ceza verildi. Maden sahasına 180 metre olan Sabırlı köyünde yaşayan Cezayirlioğlu'na sahaya 3 kilometreye kadar yaklaşmama cezası verilirken, saat 10.00-12.00 ve 16.00-18.00 olmak üzere günde iki kez imza atmı adli kontrolü getirildi. Makinist olan ve sabit bir yerde yaşamadığını kaydeden Cezayirlioğlu, "Benim yaşama hakkım elimden alındı" dedi.

Erzincan İliç'te yerli iştiraki Çalık Holding olan Anagold'a ait siyanürlü altın madenine karşı mücadelesiyle bilinen Sedat Cezayirlioğlu'na maden sahasına üç kilometre kadar mesafeye girmesi yasaklandı.

Cezayirlioğlu, 13 Şubat günü öğlen saatlerinde 9 işçinin milyonlarca ton siyanürlü kaya ve toprak altında kaldığı göçüğün ardından, videolu bir paylaşım yapmıştı. Cezayirlioğlu, bu katliamın sorumlularını tek tek sayarak tepki göstermişti. Maden sahasına 180 metre olan Sabırlı köyünde yaşayan Cezayirlioğlu, köyüne girmek isterken 14 Şubat'ta gözaltına alınmış, bir gece nezarette kaldıktan sonra adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.

Cezayirlioğlu İliç'te Hükümet Konağı'nın binasının yanında kısa bir açıklama yaptı. Köyüne gitmeye çalıştığını ancak jandarma engeliyle karşılaştığını aktaran Cezayirlioğlu, "Beni köyüme almadılar. Orada tartıştık, hiçbir hakaret de etmedim. Çünkü artık hukukun ne olduğunu 9 yıldır bildiğim için. Çarşıya geldim, 2 saat sonra beni apar topar sorgusuz sualsiz gözaltına aldılar. Gittim nezarette, 24 saat yattım. Peşinden dün akşama doğru beni savcılığa çıkarttılar" dedi.

Gözaltına alınma sebebinin yanlış bilgiyi alenen yapma olduğunu söyleyen Cezayirlioğlu, "Hangi yanlış bilgi mesela? Siyanür patlaması yokmuş demek ki veya 9 ölü yok. Şimdi burada ne oluyor biliyor musunuz? Bir örnek vereyim. Artık diyor ki konuşma. Yani suçu işleyeni ihbar ediyorsun. Suçu işleyeni tutuklamıyor. İhbar edeni tutukluyorlar. Maden sahasına 3 kilometre yaklaşmama ki benim köyüm maden sahasına 180 metre. Yani köyüme gitmeme. 400 yıllık köyüme gitmeme ve günde 2 defa saat 10 ile 12 arası suçluymuşum gibi imza ve kesin kararla. Kesin kararla bu kararı bana tebliğ etti jandarma" sözleriyle tepki gösterdi.

Kamudaki işinden olduğunu ve özel bir şirkette makinist olarak çalıştığını belirten Cezayirlioğlu, ekmeğiyle oynandığını kaydetti. "Makinistim. Türkiye'nin her yerinde çalışıyorum. Dolaşıyorum. Sabit bir yerim yok günlük. Devamlı 24 saat tren üzerindeyim" diyen Cezayirlioğlu, bu ceza ile yaşama hakkının da elinden alındığını ekledi.