1 Ekim 2024 Salı

İktidarın yasaklarına Dersim'de tepki gösterildi

Dersim'de Aysel Doğan'ın cenaze törenine yönelik saldırı ve 15 gün süreyle eylem ve etkinliklerin yasaklanmasına ilişkin eylem yapıldı. Dersim Emek ve Demokrasi Platformu, tek adam yönetiminin yasakçı politikalarına karşı birlikte mücadele çağrısı yaptı.

Dersim Emek ve Demokrasi Platformu, Aysel Doğan'ın cenazesine saldırı ve kentte 15 gün süreyle eylem ve etkinliklerin yasaklanmasına ilişkin eylem yaptı. Eylemde, "Baskılar ve yasaklamalar bizi yıldıramaz" pankartı açıldı. 

Sanat Sokak'ta yapılan açıklamaya HDP milletvekilleri Alican Önlü, Dersim Dağ ve Sezai Temelli de katıldı. Eylemde platform bileşenleri adına açıklama yapan Ergin Tekin, son dönemde artan konser, etkinlik yasağı, cenaze törenlerine katılma yasaklarına tepki gösterdi. Kürtçe müzik yapan sanatçıların konserlerinin yasaklanmasına da değinen Tekin, "Tüm yasaklamalar; tek adam yönetiminin gerici faşist bir rejim inşa etme, 'dindar ve kindar' nesiller yetiştirme politikalarının birer sonucu olarak gün yüzüne çıkmaktadır" dedi. 

Diyarbakır'da HDP PM ve Gençlik Meclisi üyelerine yönelik tutuklama saldırısına da değinen Tekin, Aysel Doğan'ın cenazesinin kente girişi, cenaze törenine katılanlara polis saldırısı ve cenazenin defin işlemine halkın katılımının engellenmesine tepki gösterdi. HDP'li Alican Önlü'nün İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve il valisi tarafından hedef gösterilmesini kabul etmediklerini vurgulayan Tekin şunları söyledi: "Yetkililere bir kez daha hatırlatıyoruz! Yasaklarınızla belki: Bir şehirde bir süre bütün buluşmaları durdurabilirsiniz. Cenazelere katılımları sınırlayabilirsiniz. Sanatçıların sahneye çıkmasını, anadillerinde şarkılar söylemesini engelleyebilirsiniz. Gençliğin neşesini gölgeleyebilirsiniz. İşçi ve emekçilerin, üreticilerin taleplerini haykırmasını kısıtlayabilirsiniz. Ancak halkın mücadelesi, sanatın gücü, gençliğin enerjisi karşısında hiç şansınız yok!"

Tek adam yönetiminin muhalif partiler ve tüm muhalif kesimleri ezerek etkisizleştirme, itibarsızlaştırma adımlarını sıklaştırdığını, baskı ve şiddeti arttırdığını kaydeden Tekin, iktidarın topyekun saldırısına karşı harekete geçme çağrısında bulundu.

Tek adam yönetiminin yasakçı politikalarına karşı yan yana omuz omuza mücadeleye devam edeceklerini vurgulayan Tekin, "Dersim Emek ve Demokrasi Platformu olarak iktidarın bu gerici faşist politikalarından rahatsız olan herkesi birlikte mücadeleye çağırıyoruz" diye ekledi.