7 Ekim 2024 Pazartesi

İktidarın cinsel şiddette 'somut delil' aradığı yasa Meclis'ten geçti

İstanbul Sözleşmesi'nden imzanın çekilmesinin ardından 4. yargı paketi de mecliste kabul edildi. Kadınlara ve çocuklara yönelik cinsel saldırı suçlarında 'somut delil' arama şartını getiren AKP-MHP iktidarı, şiddet faili erkeklere bir kez daha kol kanat gerdi.

4'üncü yargı paketi olarak bilinen 27 maddelik "Ceza Muhakemesi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi.

Teklif, maddelerde herhangi bir değişiklik yapılmadan Genel Kurul'dan geçti. Cinsel istismar, kasten öldürme, işkence gibi katalog suçlar için "somut delil" aranması şartına Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) muhalefet şerhi düştü.

ERKEK ŞİDDETİ KATEGORİZE EDİLİYOR
Meclis'te kabul edilen yasa düzenlenmesine göre, evli olduğu kadına karşı işlenen suçlarda öngörülen ağırlaştırılmış neden, boşandığı eşe karşı işlenen suçlarda da geçerli olacak. Kadınlar bu düzenlemenin evli ya da boşanmış kadınları değil tüm kadınları kapsaması gerektiğine dikkat çekmesine rağmen, AKP-MHP iktidarı düzenlemeyi aileyle sınırlı tuttu.

EV HAPSİ KARARLARI NORMALLEŞTİRİLİYOR
Meclis'ten geçen yasa düzenlemesinde ev hapsi kararlarının cezadan mahsup edilmesi de yer alıyor. Yeni düzenlemeye göre, 2 gün 1 gün olarak cezadan düşülecek. Erkek şiddetini önlemek için getirildiği iddia edilen ev hapsi kararının son dönemlerde özellikle AKP-MHP iktidarının politikalarına karşı sokağa çıkanlara karşı uygulanmasının ardından gelişen tepkileri azaltmaya yönelen iktidar, bu düzenlemeyle ev hapsi kararlarını normalleştirmeye çalışıyor.

Bunu yaparken de ev hapsi kararlarındaki hukuksuzluklara devam ediliyor. Yeni kanuna göre, ev hapsi kararları tutuklulukta olduğu gibi ayda bir değil, en geç 4 ayda bir değerlendirilerek hukuksuz bir şekilde 4 ay süreyle uygulanabilecek.

Ayrıca Ağır Ceza Mahkemesi'nin görev alanına giren yargılamalarda adli kontrol hükümlerinin 4 yıl süreyle uygulanmasının önü açıldı.

AÇIK HAPİSHANEDEKİ HÜKÜMLÜLER İZİNLİ SAYILACAK
Teklife sonradan eklenen madde ile Kovid-19 salgını sebebiyle açık ceza infaz kurumlarında bulunanlarla kapalı ceza infaz kurumunda olup da açık ceza infaz kurumlarına ayrılmaya hak kazanan hükümlülerin, denetimli serbestlik tedbiri uygulanarak cezasının infazına karar verilen hükümlüler ve denetimli serbestlik tedbirinden yararlanan hükümlülerin izinli sayılmalarına ilişkin süre 31 Temmuz'dan 30 Kasım 2021 tarihine kadar uzatıldı.