30 Eylül 2024 Pazartesi

'İkram Mihraz dosyasındaki zaman aşımı kaldırılsın'

İHD İzmir Şubesi, dosyası zaman aşımı gerekçesiyle kapatılan üyeleri İkram Mihyaz için adalet istedi. İnsan hakkı savunucuları '94 yılında kaçırılan Mihyaz'ın dosyasındaki zaman aşımının kaldırılmasını ve davanın yeniden görülmesini istedi. 

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, 1994 yılında kaçırılarak katledilen üyeleri ve Tüm Bel Sen İzmir Şubeleri onursal başkanı İkram Mihyaz'ın dosyasındaki zaman aşımının kaldırılmasını ve yeniden görülmesini istedi.

Konak eski Sümerbank önünde biraraya gelen insan hakkı savunucuları gözaltında kaybedilenlerin fotoğraflarının yer aldığı "Kayıplar vicdanımızdır" ve "Kayıplar belli failler nerede" yazılı pankartları açtı. Basın metnini okuyan İHD İzmir Şube Başkanı Zafer İncin, Mihyaz'ın katledilmesinin üzerinden 26 yıl geçtiğini, faillerin bulunmadığı gibi dosyanın da 20 yıllık zaman aşımı gerekçesiyle kapatıldığını söyledi.

İkram Mihyaz'ın antidemokratik uygulamaların, asimilasyoncu politikaların yıkılması, halkların eşit ve kardeşçe yaşayacağı adil, demokratik bir ortak yaşamı kurmak mücadelesi içinde olduğunu belirten İncin, sendikal mücadele içerisinde Mihyaz'ın hep ön saflarda yer aldığını aktardı.

İncin, Tüm Bel-Sen'in hem tüzük oluşumuna hem de örgütlenmesine aktif olarak katılan Mihyaz'ın, 5 Temmuz 1994'de Balçova Belediyesindeki işine giderken kaçırıldığını söyledi.

İncin, İHD, Mihyaz ailesi ve avukatlarının yaptığı araştırma sonuçlarını ise şöyle aktardı: "İkram kaçırıldığı gün beyaz bir Tempra'ya bindirilmiş ve bir yere kadar götürülmüş. Sonra mavi bir Tempra'ya aktarılmış ve Manisa yolu Çiçekli Köyündeki köylüler İkram'ın öldürülüşünü görmüşler. Öldüren kişiler İkram'ı orada bırakıp gitmişlerdi.

"İkram Mihyaz, Yaka Köyünde ormanlık alanda, yakın mesafeden sıkılan 4 kurşunla katledilmiş olarak bulundu.

"Mihyaz'ı öldüren faili meçhul kişiler hakkında, 'kasten insan öldürme' suçundan yürütülen soruşturma 2014'te kapatıldı. Eşi Azize Mihyaz takipsizlik kararının kaldırılması için savcılığa dilekçe verdi. İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, zaman aşımı süresinin dolduğunu, yapılan araştırmalara karşın suçu işleyenlerin kimliklerinin tespit edilemediği kararını verdi. Adli emanetteki bir adet deforme mermi çekirdeği, bir adet 9 mm çapında boş kovan, Mihyaz'ın üzerinden çıkan kanlı gömleği ve diğer giysilerinin 'ekonomik değere sahip olmamaları' ve zaman aşımı dolmuş olması nedeniyle, karar kesinleştikten sonra imha edileceği de belirtildi. Ailesinin ve avukatının tüm çabalarına karşın o beyaz gömlek de imha edildi.

"O dönem yani 2015'te Avukat Metin İriz takipsizlik kararına itiraz etti. Dosyada yazışmalar dışında hiçbir işlemin yapılmadığını belirtti. Fakat itiraz olumsuz sonuçlandı."

İHD İzmir Şubesi olarak insanlığa karşı işlenen suçlarda ve yaşam hakkı ihlallerinde zaman aşımının işlemeyeceği bildiklerini belirten İncin, İkram Mihyaz davasında da zaman aşımı kararının kaldırılmasını ve davanın yeniden açılmasını istediklerini vurguladı.