25 Eylül 2024 Çarşamba

'İklimi değil, çürümüş sistemi değiştirmeliyiz'

Dünya genelinde düzenlenen küresel iklim grevi kapsamında açıklama yapan Antikapitalist Öğrenciler "İklim krizinin en büyük sorumlusu kapitalizm. Şirketleri değil gezegeni kurtarmalıyız" dedi.

Antikapitalist Öğrenciler, küresel iklim grevinde, "İklimi değil sistemi değiştir" talebiyle Kadıköy Süreyya Operası önünde bir araya gelerek açıklama yaptı. Açıklamayı okuyan Özge Korkmaz, iklim krizinin son hızla devam ettiğini vurguladı ve BM'in İklim Değişikliği Paneli tarafından yayınlanan raporu aktardı. Korkmaz, "Rapor durumun ne kadar acil olduğunu ortaya koyuyor. Geri dönüşü olmayan bir yola giriyoruz" diye konuştu.

Dünyanın dört bir yanında insanların kapitalizmin yarattığı felakete karşı isyan ettiğine dikkat çeken Korkmaz, Greta Thunberg'in başlattığı hareket sonucunda milyonlarca öğrencinin "okul grevi" örgütlediğini hatırlattı.

Korkmaz şöyle konuştu: "İklim krizinin etkileri şimdiden birçok yerde kendisini gösteriyor. İklim değişiminin sonucunda ortaya çıkan kuraklık, seller, hortumlar, dolu fırtınaları, su baskınları. İklim krizi birçok canlının yaşam alanını tehdit etmekle kalmıyor, toprağı işlenmez hâle gelen yerlerden iklim göçü yaşanıyor. Türkiye'de 2018 yılı, kaydedilen 840 'doğal' afet ile bu konuda rekor kıran bir yıl olarak tarihe geçti. Daha sıcak ve daha az yağışlı bir coğrafyada yaşıyoruz. Betonlaşma, kurutulan göller, kuruyan dere yatakları ve daha birçok ekolojik sorun hepimizin canını yakıyor. Hem dünyada hem de Türkiye'de iklim krizi böylesine ciddi bir hâle gelmişken, aç gözlü kapitalistler ve onları koruyan hükümetler gezegeni mahveden uygulamaları ısrarla devam ettiriyorlar."

'ŞİRKETLERİ DEĞİL GEZEGENİ KURTARMALIYIZ'
Dünyanın önde gelen milyon dolarlık petrol şirketlerinin sorumluluktan kaçarak, tüm suçu tüketicilerde attığına işaret eden Korkmaz, bu algıyı yaratmak içinde şirketlerin hükümetlere para akışı sağlayarak lobicilik faaliyeti yürüttüğünü söyledi. Korkmaz, "Dünyanın önde gelen petrol şirketleri kâr üstüne kâr ederken iklim krizinin sistemle ilgili olmadığını, iddia ediyor ama iklim krizinin en büyük sorumlusu kapitalizm" cümlelerini kullandı.

"Sorun bizde değil, zenginliğine zenginlik katanlarda" diye konuşan Korkmaz, bu adaletsizliğe karşı isyanı büyüteceklerinin altını çizerek, "İklimi değil bu çürümüş sistemi değiştirmeliyiz. Şirketleri değil gezegeni kurtarmalıyız" dedi.