23 Eylül 2024 Pazartesi

İklim Adaleti Koalisyonu: Tek adam rejiminin adaletsizliğini durduralım

İklim Adaleti Koalisyonu, TİP Milletvekili Can Atalay hakkında hak ihlali kararı veren Anayasa Mahkemesi kararına uymayan ve mahkeme üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunan Yargıtay aracılığıyla normlar hiyerarşisinin bozulduğuna işaret etti. Açıklamada, "Gittikçe saldırganlaşan tek adam rejiminin ürünü olan bu adaletsizliği durdurmak zorundayız" çağrısında bulunuldu.

İklim Adaleti Koalisyonu, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay'ın tahliye edilmemesi, Anayasa Mahkemesi kararına uyulmaması ve mahkeme üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulmasına ilişkin açıklama yaptı.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin kararı uymamakla birlikte AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunması normlar hiyerarşisinin bozulması, anayasaya aykırılık ve hukukun yok sayılması olarak nitelendiren İklim Adaleti Koalisyonu, bu durumun yeni bir norm olarak yerleştirilmeye çalışıldığına işaret etti.

Durdurmaya çalıştıkları ekolojik-yıkım, iklim-yıkım projelerinde, mahkeme salonlarında ve bilirkişi keşiflerinde işlemeyen adaletin bu kez Can Atalay kararında uygulandığına işaret edilen açıklamada, "Normlar hiyerarşisinin ayaklar altına alınması, bir darbe ürünü olan '82 anayasasındaki en temel hak ve düzenlemelerin dahi tanınmaması gerçeği ile giderek kurumsallaştılmaya çalışıldığını görüyoruz. Gittikçe saldırganlaşan tek adam rejiminin ürünü olan bu adaletsizliği durdurmak zorundayız" çağrısında bulunuldu.

12. Kalkınma planında, meclisteki bütçe görüşmelerinde, iklim kanunu hazırlıklarında, yenilenebilir enerji planlamalarında sermayenin çıkarlarının gözetildiğine dikkat çekilen açıklamada, halka ve doğaya yaşam hakkı tanımayan bir yönetimle karşı karşıya olunduğu hatırlatıldı. "Can Atalay'ın özgürlüğü, depremi yaşamış Hatay halkının iradesinin tanınması için Çağlayan Adliyesi önünde tuttuğumuz nöbet 12. gününe girerken iktidarın suç karinesinin giderek arttığını biliyoruz" denilen açıklamada, iklim krizine karşı önlemi iklim suçlularından beklemeyerek mücadele ettikleri gibi, adaletin tesisi için de hukuku yok sayanlara karşı adaleti hatırlatmaya, savunmaya devam edecekleri vurgulandı.

Açıklamada, "Gelecek nesillere iklim adaletinin sağlandığı, demokrasi ve özgürlüklerin hüküm sürdüğü, ekokırımın suç olduğu ve doğadaki tüm canlıların birbiriyle barış içinde yaşadığı bir gezegen bırakmak için tüm hukuksuzluklara karşı çıkmaya devam edeceğiz" denildi.