23 Eylül 2024 Pazartesi

İkizdereliler: Burada REİS'in HES projesi yapılmayacak

RS Enerji'nin koruma altındaki İkizdere Vadisine yapmak istediği HES Projeisinin bölgede kuraklığa, heyelana neden olacağını, arıcılığı bitireceğini ve inşaat nedeniyle yaşanmaz hale getireceğinin altını çizen İkizdereliler, bu projeye engel olacaklarının altını çizdi. Holdingin bilgilendirme toplantısın engelleyen İkizdereliler, "Reis para kazanacak diye yerimizden yurdumuzdan olamayız" dedi.

İkizdereliler RS Enerji'nin bilgi toplantısını yaptırmadı. Cengiz İnşaat'ın taş ocağı projesinin ardından Reis RS Enerji Elektrik Üretim Sanayi tarafından koruma altındaki İkizdere Vadisine, İkizdere-Dereköy HES Projesi yapılması planlanıyor.

Reis Holding'in bugün yapmayı planladığı halkın bilgilendirilmesi ve sürece katılım toplantısını İkizdereliler yaptırmadı. İtirazlar kayıt alındı, tutanak tutuldu. İkizdereliler, "Bu bugüne kadar ki en sakin toplantı, bir dahaki sefere bu kadar sakin olmayız. Çoluk, çocuk sokağa dökülürüz" diye uyardı.

'400 PROJE İÇİNDEKİ EN TEHLİKELİ PROJE BU'
Toplantıda söz alan Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski milletvekili Murat Çepni, HES projesine neden karşı çıktıklarını anlattı. Türkiye'in su fakiri bir ülke olduğunu, her ne kadar sürekli yağış olsa da Karadeniz'in de su fakiri olduğunun altını çizen Çepni, "HES'ler suların yok olmasının sebeplerinden biri. Karadeniz'de 400'den fazla HES projesi var ve bu proje en tehlikelilerinden" dedi.

'PROJEYİ ENGELLEMEK İÇİN ELİMİZDEN NE GELİYORSA YAPACAĞIZ'
Kuraklık nedeniyle son 3-5 yıldır HES'lerin çalışma kapasitelerinin büyük oranda düştüğünü belirten Çepni, "Bir şirket para kazanacak diye hiçbir açıdan kullanışlı olmayan bu proje buraya getiriliyor. Sözüm ona iki derenin birleştiği yer olduğu için de suyun debisi düşmeyecek. Kurnazlık burada. Fakat bu güzergahta yerleşim alanları var. Evet Karadeniz'de evler yamaçtadır, dere boyunda fazla ev yoktur ama o güzergahta var. Benim evim var, dere boyunca evler var. Dolayısıyla bu proje her açıdan burayı yaşanmaz hale getirecek. Nereye gidecek bu insanlar. İstanbul'dan kaçmış buraya gelmiş, geliyor. Bunun hiçbir biçimde katkısı yok. Başından sona zararı var. Bura suyun yüzde 75'i yeraltında; patlatılacak her dinamit suları yok edecek. Su varlığına zarar, inşaat aşaması dört sene boyunca toz, toprak, dumandan yaşanmaz hale gelecek, arıcılık bitecek, su bitecek. Bütün bunlardan hareketle bu projenin burada olması yanlıştır. Bunun yaptırılmaması için elimizden ne geliyorsa yapacağız. Karadeniz'in tek ağacının kesilmesi heyelan demek, patlatılan her dinamit heyelan demek. Bu bölgeler heyelan bölgesi. Neresinden bakarsanız bakın, enerji dışında her şeye zarar veren bir şey. Bu toplantının yapılamadığını, halkın bilgilendirme istemediğinin kayıt alınması, ilk kazmanın vurulmasının engellenmesi gerekir" ifadelerini kullandı.

Toplantıya katılan diğer İkizköylüler de şu ifadeleri kullandı:

'BÖYLE BİR SEVDADAN VAZGEÇİN'
"Halk olarak karşı olduğumuzu söylüyoruz. Böyle bir sevdadan vazgeçin erkenden. Boşuna masraf etmeyin. Burada bu HES projesi asla yapılamayacak, halk olarak söylüyoruz."

'REİS PARA KAZANACAK DİYE YERİMİZDEN YURDUMUZDAN OLAMAYIZ'
"Reis para kazanacak diye yerimizden yurdumuzdan olacak değiliz. Bunu böyle iletin kendilerine. Kusura bakmasınlar."

'İKİZDERE'Yİ SEVİYORUZ, SONUNA KADAR ARKASINDAYIZ'
"Daha önce yapılmak istenen projeye karşı binlerce kişi yürüdü; kadını çoluğu çocuğu, yaşlısı, genci herkes İkizdere'yi seviyor. Sonuna kadar İkizdere'nin arkasındayız."