22 Eylül 2024 Pazar

İkinci tur seçimleri sürüyor

31 Mart yerel seçimler kapsamında belediye eşbaşkanlığı, belediye meclis üyeliği ve il genel meclis üyeliği için aday gösterilecek isimleri belirlemek için ikinci tur seçimleri kentlerde ve ilçelerde gerçekleştiriliyor.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), 31 Mart yerel seçimleri kapsamında hazırlıklarını sürdürüyor. DEM Parti, dün belediye eşbaşkanlığı, belediye meclis üyeliği ve il genel meclis üyeliği için aday gösterilecek isimleri belirlemek için 10 il ve bağlı birçok ilçede halk oylamasına gitti. Halk oylamasında onbinlerce delege oy kullandı. Birçok kentte seçimler, aday adaylarının yüzde 50'nin üzerinde oy alamaması nedeniyle ikinci tura kaldı. Bazı kentlerde sayım sabaha kadar devam etti.  

AHMET TÜRK ADAYLIKTAN ÇEKİLDİ
Mardin Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanlığı için aday adaylığı başvurusu yapan Ahmet Türk, daha önce yaptığı açıklamada birinci turda seçilememesi halinde aday adaylığından çekileceğini belirtmişti. Türk, dün yapılan seçimlerde sandıktan birinci çıktı. Ancak yüzde 50+1 barajını geçemedi. Türk, bunun üzerine adaylıktan çekildi.

Dün gerçekleşen seçimlerin ardından birçok kentte halk oylaması ikinci tur seçimlere kalmıştı. Diyarbakır, Siirt, Batman, Bingöl, Van, Ağrı, Mardin ve Şırnak'ta birçok merkezde ikinci tur seçimleri başladı, binlerce delege sandık başına gitti.

SİİRT
Siirt merkezde beş kadın 17 aday yarıştı. 9 sandığın kurulduğu seçimlerde ne erkek aday adayları ne de kadın aday adaylarından yüzde 50'inin üzerinde oy alan olmadı. Seçimler ikinci tura kaldı.

BİNGÖL
Bingöl Gençlik Merkezinde sandıklar kuruldu. 388 delege oy kullandı. Sadece erkek aday adayları yarıştı. 3 ismin yarıştığı seçimler ikinci tura kaldı. Kadın belediye eşbaşkan adayı ise merkezi komisyon tarafından belirlenecek.
 
Karlıova ilçesindeki parti binasında kurulan sandıkta 250 delege oy kullandı. Burada 2 erkek yarıştı. Mehmet Genç, 180 oy alarak birinci oldu. Kadın eşbaşkan adayı merkezi komisyon tarafından belirlenecek.

ELAZIĞ
Elazığ'ın Karakoçan ilçesinde parti binasında kurulan sandıklarda 286 delege oy kullandı. 4 erkek eşbaşkan aday adayı yarıştı. Seçimler ikinci tura kaldı. Kadın eşbaşkan aday adaylığına tek bir kadın başvuruda bulundu. Merkezi komisyon tarafından kadın belediye eşbaşkanının belirleneceği öğrenildi.

BATMAN
Batman'da 9'u kadın 20'si erkek toplam 29 aday adayı yarıştı. 18 sandıkta 2 bin 410 delege oy kullandı. Seçimler ikinci tura kaldı.

Batman'ın Kozluk ilçesinde 326 delege oy  kullandı.

Beşiri'de ise altı erkek aday yarıştı, iki yüz delge oy kullandı. Avukat Mehmet Akif Akın, 89 oy ile seçimlerde en çok oyu alan aday adayı oldu. Kadın eşbaşkan merkezi komisyon tarafından seçilecek.

Gerçüş'te 134 delege oy kullandı. Yılmaz Suphi Aslan, yüzde 50'inin üzerinde oy aldı. Kadın eşbaşkan adayı merkezi komisyon tarafından belirlenecek.

VAN
Van'da büyükşehir belediye eşbaşkanlığı için 3'ü kadın 12 aday yarıştı. Kadın aday adaylarından Neslihan Şedal, bin 958 oy alarak, 50+1 barajını aştı. Erkek aday adayları arasında ise ikinci tur seçimi yapılacak.

Gevaş ve Çatak, ilçesinde erkek adayların yarıştığı seçimler ikinci tura kaldı, kadın adaylar merkezi komisyon tarafından belirlenecek. Erciş, İpekyolu, Edremit, Başkale, Tuşba ilçelerinde bugün ikinci tur seçimleri gerçekleşecek.

ERZURUM
Erzurum'un Hınıs, Karayazı, Karaçoban, Tatos ilçelerinde sadece erkek adaylar yarıştı, kadın belediye eşbaşkanları merkezi komisyon tarafndan belirlenecek.

HAKKARİ
Hakkari merkez, Şemdinli'de ikinci tur seçimleri yapılıyor.

MUŞ
Muş merkez ve Bulanık'ta sadece erkek adaylar yarışırken, kadın eşbaşkan adayları komisyon tarafından belirlenecek. Malazgirt'te ise kadın aday adaylarından Gülistan Özel 217 oyla,  Ahmet Kenan Türker ise 236 oyla seçildi. Varto'da Gıyasettin Aydemir 233 oy, Gülbahar Kaya ise 118 oy alarak ilk turda seçildi.

IĞDIR
Iğdır merkez ve Tuzluca ilçesinde yapılan seçimler ikinci tura kalırken, Tuzluca'da kadın eşbaşkan komisyon tarafından belirlenecek.

AĞRI
Ağrı merkezde kadın aday adaylarından Hazal Aras, 283 oyla ikinci tura kalmadan seçildi. Erkek aday adayları ikinci turda yarışacak. Doğubayazıt, Patnos ve Diyadin'de seçimler 2 .tura kaldı, kadın eşbaşkanlar merkezi komisyon tarafından seçilecek.

MARDİN
Mardin'de beş bin 359 delege oy kullandı. Büyükşehir belediye eşbaşkanlığı için seçimler ikinci tura kaldı. Kızıltepe ve Nusaybin'de seçimler ikinci tura kalırken, Savur'da seçim ilk turda tamamlandı; Selahattin Önder, 156 oy, Hatice Öncü ise 166 oyla seçildi. Dargeçit'te ise kadınlarda Asya Gezer seçimi yüzde 50'nin üzerinde oy alarak tamamladı. Erkek aday adayları ikinci turda yarışacak. Derik ilçesinde ise kadın adaylardan Songül Özbahçeci, 380 oyla seçildi. Erkekler ikinci tura kaldı. Artuklu'da kadın aday için ön seçim yapılmadı. Seçim erkek aday adayları arasında yapılacak. Mazıdağı'nda seçim ikinci tura kaldı.

ŞIRNAK
Şırnak merkezde 740 delegeden 445'i oy kullandı. Adaylardan Turan Saltan, yüzde 50'inin üzerinde oy aldı. Böylece seçimler ilk turda tamamlanmış oldu. Silopi'de beşi kadın 18 aday adayı için oy kullanıldı, bin 128 delege oy kullandı. Seçimler ikinci tura kaldı. İdil'de ilçe örgütü binasında seçim yapıldı, altı aday adayı yarıştı. 3 sandıkta 377 delege oy kullandı.

MERSİN
Mersin'in Akdeniz ilçesinde halk oylaması ikinci tura kaldı.

URFA
Urfa'nın Viranşehir ilçesinde 6 sandıkta 645 delege oy kullandı. Kadın ve erkeklerde herhangi bir aday toplam oyların yüzde 50'den fazlasını alamadı. Seçim ikinci tura kaldı.