23 Eylül 2024 Pazartesi

İki kentte hasta tutsakların durumuna dikkat çekildi

Tutsak yakınları ağır hasta tutsaklar İsmail Tanboğa ve Cemal Tanhan'ın durumunu kamuoyuyla paylaşarak serbest bırakılmalarını istedi.

Tutsak yakınları ve hak savunucuları İstanbul'da İsmail Tanboğa, Ankara'da Cemal Tanhan'ın durumunu kamuoyuyla paylaşarak onlar şahsında hasta tutsaklar için özgürlük istedi.

ANKARA
Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, 474'üncü hafta eylemlerini İHD Ankara Şubesi önünde gerçekleştirdi. "Tedavi haktır engellenemez, hasta mahpuslar serbest bırakılsın" pankartı açılan eylemde açıklamayı Nuray Çevirmen okudu.

Bolu F Tipi Kapalı Hapishanesi'nde tutulan 68 yaşındaki ağır hasta tutsak Cemal Tanhan'ın durumunu kamuoyuyla paylaşan Çevirmen, Tanhan'ın 29 yılı aşkın süredir hapishanede olduğunu ve cezasının bitmesine 1 yıldan az kaldığını belirtti.

Tanhan'ın durumunun giderek kötüleştiğini ifade eden Çevirmen, "Ayaklarından başlayarak tüm vücudunda anormal şişlikler meydana gelmiş ve şişlikler nedeni ile kardiyolojiye sevk edilmiş, orada iki gün yoğun bakımda kalmıştır. Sonrasında da ilaçlarla tedavi olması şartıyla taburcu edilmiştir. Hastane tarafından verilen raporda; akciğerlerdeki damarları ve kalbin sağ tarafındaki odacıkları etkileyen Pulmoner Hipertansiyon teşhisi konulmuştur. Perikard boşluğunda sıvı birikmesi tespit edilmiş, sağ böbrekte büyüğü alt kesimde 32 mm çaplı olmak üzere 7 basit kortikal kist izlenmiştir. Safra kesesi de normalden 5 mm daha kalındır ve karaciğer boyutunda artış tespit edilmiştir" dedi.

Ayrıca Tanhan'ın diyabet, tansiyon, kolesterol, anemi, reflü, göz hastalıkları olduğunu belirten Çevirmen, Nisan ayında verilen ATK raporunda Tanhan'ın tüm hastalıklarının hastanede tedaviyle mümkün olduğu belirtilmesine rağmen "hapishanede kalabilir" dendiğini aktardı. Tanhan'da Alzheimer hastalığı da başladığını ifade eden Çevirmen, Tanhan'ın tek başına yaşamını idame ettiremediğini, tekerlekli sandalye kullandığını, konuşmakta ve solunumda dahi güçlük çektiğini söyledi.

Çevirmen, şöyle devam etti: "Cemal Tanhan'ın ağır hastalıkları nedeniyle tek başına yaşamını devam ettiremeyeceği açıktır ve hızlı bir şekilde tedavi sürecinin başlatılması gerekmektedir. Ailesinin yanında, daha sağlıklı koşullarda ve tam teşekküllü bir hastanede acil olarak tedavisinin yapılması için tahliye edilmesini talep ediyoruz."

İSTANBUL
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, 602'nci F oturmasını dernek binası önünde gerçekleştirdi. "Tedavi haktır engellenemez" ve "Hasta tutsak İsmail Tanboğa serbest bırakılsın" pankartları açılan eylemde hasta tutsakların fotoğrafları taşındı.

Basın açıklamasını okuyan Ferit Barut, Diyarbakır T Tipi Kapalı Hapishanesi'nde tutulan 23 yaşındaki hasta tutsak İsmail Tanboğa'nın durumunu kamuoyuyla paylaştı.

Tanboğa'ya tutuklandıktan sonra mide kanseri teşhisi konulduğunu aktaran x, sonrasında midede ileri derecede ülser ve gastrit olduğunun tespit edildiğini ifade etti. "Hastalığı tam teşhis edilemeyen ancak yoğun kansızlık, ağız içi yaraları, boğaz ağrısı ve sırt ağrısı olan, böbrek rahatsızlığı yaşayan, dişleri dökülen, yoğun kusma şikayetleri bulunan ve son olarak zatürre olan ve akciğerleri su toplayan Tanboğa, yemek yiyemediği için son 3 yıldır mama ile beslenmektedir" diyen x, Tanboğa'nın giderek zayıfladığını ve 40 kiloya düştüğünü söyledi.

Tanboğa'nın ihtiyaçlarını arkadaşlarının yardımıyla giderebildiğini dile getiren x, Tanboğa'nın rahatsızlıklarının giderek arttığını ve sık sık hastaneye sevk edilmek zorunda kalındığını belirtti.

"Hastalıkları nedeniyle özel hijyen ve bakıma ihtiyacı olan ve ancak arkadaşlarının desteği ile ihtiyaçlarını giderebilen Tanboğa, kalabalık ve iki katlı bir koğuşta tutulduğunu ve merdivenden inip çıkmakta zorluk yaşadığını, büyük koğuşlarda ayrıca ısınma sorunu olduğunu, bu nedenle zatürre olduğunu belirterek tek başına ya da daha az kişi ile ve koşulları daha uygun bir koğuşa geçmek istediğini belirtmiştir" diyen x, Tanboğa'nın hayatta kalabilmesi ve ihtiyacı olan tıbbi desteğe erişebilmesi için serbest bırakılması çağrısı yaptı.

Eylem boyunca, "Hasta mahpuslar serbest bırakılsın", "Tedavi haktır engellenemez" sloganları atıldı.