23 Eylül 2024 Pazartesi

İki kentte hasta tutsaklar için özgürlük talebi

Ankara ve İstanbul'da hasta tutsakların yaşadıkları sorunlara dikkat çekildi.

Hak savunucuları ve tutsak yakınları Ankara ve İstanbul'da hasta tutsakların yaşadıkları sorunları kamuoyuyla paylaşarak hasta tutsakların serbest bırakılmasını istedi.

ANKARA
Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi üyeleri, eylemlerinin 476'ıncı haftasında İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi önünde bir araya geldi.

"Tedavi haktır, engellenemez. Hasta mahpuslar serbest bırakılsın" pankartı açılan eylemde açıklamayı Neylan Solmaz Saçılık okudu.

Kırşehir Yüksek Güvenlikli Kapalı Hapishanesinde tutulan hasta tutsak Mehmet Salih Filiz'in durumunu kamuoyuyla paylaşan Saçılık, Filiz'in durumunun her geçen gün kötüye gittiğini belirtti. Filiz'in yaşamını zorlaştıran ve ömür boyu devam edecek hastalıkları bulunduğunu ifade eden Saçılık, "Anklikozan Spondolit hastasıdır. 2013 yılında bu hastalığı nedeniyle ve kardiyoloji bölümünde yapılan tetkikler sonucunda yüzde 61 oranında engellilik raporu verilmiştir" dedi.

Filiz'in ayrıca migren ve yüksek tansiyon hastası olduğunu dile getiren Saçılık, "Yine son dönemlerde meydana gelen artan kalp atışlarından dolayı da sürekli olarak dilaltı hapı verilmiştir" ifadelerini kullandı. diye konuştu.

Filiz'in hapishanede tedaviye erişemediğini vurgulayan Saçılık, Filiz'in derhal tedavisinin yapılması gerektiğini belirterek serbest bırakılmasını talep etti.

İSTANBUL
İHD İstanbul Şubesi 604'üncü F oturması eylemini dernek binası önünde gerçekleştirdi. "Tedavi haktır engellenemez" ve "Cemal Tanhan serbest bırakılsın" pankartı açılan eylemde açıklamayı Meral Şahin okudu.

Bolu F Tipi Hapishanesinde tutulan 70 yaşındaki hasta tutsak Cemal Tanhan'ın durumunu kamuoyuyla paylaşan Şahin, Tanhan'ın diyabet, hipertansiyon, anemi, kalp yetmezliği, bel fıtığı, işitme ve görme kaybı, sağ böbrekte çok sayıda kist, reflü, safra kesesi ve karaciğer büyümesi gibi hastalıklarının olduğunu ifade etti. Tanhan'ın hapishanede tüm bu sağlık sorunlarıyla tek başına mücadele ettiğini ifade eden Şahin, Tanhan için infaz erteleme başvurusunun da reddedildiğini aktardı.

Tanhan'ın kızının, 19 Ekim günü babası ile yaptığı telefon görüşmesinde babasının konuşmasının çok anlaşılmadığını, konuşurken zorlandığını dile getirdiğini belirten Şahin, "Tanhan'ın kızı babasının sağlık durumunun kötü olduğunu, tahlillerinin yapıldığını ve akciğerinde bir kitle olduğunu ancak buna rağmen biyopsi yapılmadığını aktardı.  Şimdilerde R Tipi cezaevine gönderebilecekleri söyleniyor. Bizim umudumuz tahliye edilmesidir" dedi.

Sağlık sorunları nedeniyle sık sık hastaneye gitmek zorunda kalan Tanhan'ın vücudunda yaygın ödem geliştiğini ve hastaneye kaldırılan Tanhan'ın geçici bir tedavi sonrası hapishaneye götürüldüğünü belirten Şahin, Tanhan'ın derhal serbest bırakılmasını istedi.

Eylem boyunca "Hasta tutsaklar serbest bırakılsın", "Tedavi haktır engellenemez", "Tecrit öldürür, dayanışma yaşatır" sloganları atıldı.