20 Eylül 2024 Cuma

İhraç edilen KESK üyelerinin OHAL Komisyonu'na yaptığı başvurularla ilgili açıklama

OHAL döneminde KHK'larla ihraç edilen binlerce KESK üyesinin işe iade talebiyle yaptığı başvuruların büyük bir çoğunluğu karara bağlanmayı bekliyor. KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, "Kararlar geciktirilerek ikinci bir cezalandırma yoluna gidilmektedir" açıklamasında bulundu.
KESK'e bağlı sendikalara üye binlerce çalışan, Kanun Hükmünde Kararname'lerle görevlerinden ihraç edilmesinin ardından OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu'na başvurmuş ancak çok azının başvurusu kabul edilmişti. Konuyla ilgili açıklamada bulunan KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, KESK üyesi 4 bin 617 kişinin komisyona başvurduğunu, şu ana kadar 117'sinin görevlerine iade edilirken 249 kişinin başvurusunun ret edildiğini bildirdi.
 
Komisyonun son açıklamasına göre, 125 bin 678'i kamu görevinden çıkarma olmak üzere toplam 131 bin 922 tedbir işlemi gerçekleştirilirken komisyona yapılan toplam başvuru sayısı 125 bin 600 oldu. 3 bin 700'ü kabul, 46 bin 600'ü ret olmak üzere karar sayısının 50 bin 300 ve halen incelemesi devam eden başvuru sayısının ise 75 bin 300 olduğu belirtildi.
 
KESK tarafından yapılan açıklamada, komisyona yapılan başvurular içerisinde yüzde 3,6'lık kısımın kendi üyelerinden oluştuğu, başvuruların yüzde 40'ının karara bağlandığı halde başvurusu ele alınan KESK'lilerin oranının yüzde 0,7'de kaldığına dikkat çekildi. Rakamları değerlendiren KESK Eş Genel Başkanı Bozgeyik, "KESK'lilerin başvurularının karara bağlanması bilinçli olarak mı geciktiriliyor?" diye sordu ve "Bu olasılığın kuvvetle muhtemel olduğunu düşünüyoruz. Kararlar geciktirilerek ikinci bir cezalandırma yoluna gidilmektedir. Konfederasyonumuza yönelik sendikal ayrımcılığa Komisyon da alet olmaktadır" diye konuştu.
 
"15 Temmuz sonrasında idarenin keyfi kararları ile hukukun nasıl katledildiği, temel sendikal hak ve özgürlüklerin kullanılmasının bile 'suç' kapsamına alınarak doğrudan cezalandırma yöntemlerinin nasıl hayata geçirildiğinin en somut örneği bu komisyon olmuştur" diyen Bozgeyik, "Olağanüstü Hal İşlemlerini İnceleme Komisyonu ihraç edilenlerin iadesine karar verme yetkisi ile esasen idari bir birim olarak yargısal inceleme yetkisi ile donatılmıştır. Oysa OHAL İşlemlerini İnceleme Komisyonunun Türk Hukuk Sistemi içerisinde bir tarifi bulunmamaktadır. Komisyon Türkiye'nin hukuk sistemi içinde mevzuatça belirlenmiş bir yargı merci değildir. Bu durum yasalara ve anayasaya, yargısal işleyişe açıkça aykırıdır" dedi.
 
İhraç edilen kamu emekçilerinin başvurularının hangi usul ve esasa göre kabul ya da ret edildiği, yapılan soruşturmalarda hangi kıstasların temel alındığının tamamen muğlak olduğunu ifade eden Bozgeyik, "Bu muğlaklık bilinçli olarak tasarlanmış ve bir politika olarak benimsenmiş olup iktidarın istediği kararların çıkması amaçlanmaktadır. İktidar, düzenleyici yetkisini kullanarak kıyas yoluyla bir suç ve ceza oluşturma yoluna gitmiştir" diye belirtti. Bozgeyik, başvurusu hukuksuz şekilde reddedilen üyelerinin savcılıklara, Komisyon başkanı ve üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını sözlerine ekledi.
 
"KESK'lilerin ihraçlarının ana nedeni anayasa ve uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınan sendikal eylem ve etkinliklere katılmalarıdır. Demokrasinin işlediği bir yerde temel hak ve özgürlüklerin kullanımı bırakın ihraç edilme gerekçesi olmayı, soruşturma konusu bile yapılamaz" şeklinde konuşan Bozgeyik, "Komisyon derhal lağvedilmeli ve haklarında herhangi bir yargı kararı bulunmayan, hukuken suç olmayan gerekçelerle ihraç edilen tüm kamu görevlileri bütün haklarıyla birlikte derhal görevlerine iade edilmedir" dedi.