23 Eylül 2024 Pazartesi

İHD'li kadınlar: İstanbul Sözleşmesi'ni uygula ve yaşat

İstanbul Sözleşmesi'nin kadına yönelik her türlü şiddetin önlenmesi amacıyla hazırlandığını kaydeden İHD İzmir Şubesi Kadın Komisyonu, iktidara seslendi ve İstanbul Sözleşmesi'nin uygulanmasını istedi. 

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi Kadın Komisyonu, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gece yarısı verdiği kararla fesih edilen İstanbul Sözleşmesi'ne ilişkin açıklama yaptı.

İstanbul Sözleşmesi'nin tüm dünyada kadınların yıllardır erkek şiddetine karşı verdiği mücadele ile biriken deneyimin aktarıldığı bir metin olduğu hatırlatılan açıklamada, iktidarın yıllarca mücadeleyle elde edilen kadın kazanımlarına, LGBTİ+ haklarına göz koyduğu belirtilen açıklamada, sözleşmenin kadınlara yönelik şiddetin ve aile içi şiddetin önlenmesi için ilgili bütün devlet kurumlarını göreve çağırdığı kaydedildi. 

Açıklama, şöyle devam etti: "İstanbul Sözleşmesi, kadına yönelik şiddeti, kadına yönelik ayrımcılığın bir türü ve insan hakkı ihlali olarak kabul etmektedir. İstanbul Sözleşmesi cinsiyet temelli ayrımcılığa maruz kalan herkesin güvencesidir. Kadının güçlendirilmesi, şiddetin önlenmesi, önlemediği durumlarda etkin soruşturma yürütülmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması noktasında en önemli uluslararası sözleşmelerden biridir.

İstanbul Sözleşmesi, kadına yönelik şiddeti, kadına yönelik ayrımcılığın bir türü ve insan hakkı ihlali olarak kabul etmektedir. Sözleşme kadınlara yönelik her türlü şiddetin önlenmesi amacıyla hazırlanmıştır. Söylenildiği gibi aileyi yıkan İstanbul Sözleşmesi ve 6284 Sayılı yasa değildir, yıkan, öldüren şiddettir. 46 ülke tarafından imzalanıp 34 ülke tarafından onaylanan bu sözleşmeden çekildim diyen tek ülke Türkiye'dir. Ve biz kadınlar diyoruz ki çekilme, uygula ve yaşat.. Kadın hakları insan haklarıdır, insan hakları kadın haklarıdır."