24 Eylül 2024 Salı

İHD'den nöbet eylemi: Yaşama ses ver

İHD, İmralı'daki tecridin kaldırılması talebiyle tüm hapishanelerde açlık grevinde olan tutsaklara destek için "Yaşama ses ver" şiarıyla, şube binalarında bir günlük nöbet eylemi yapıyor. Direnişin kritik eşiğe ulaştığına dikkat çeken insan hakları savunucuları, yeni ölümlerin olmaması için adım atılmasını istedi.
İnsan Hakları Derneği (İHD), İmralı'da PKK Lideri Abdullah Öcalan'a yönelik tecride karşı hapishanelerde süren açlık grevlerine dikkat çekmek için bir çok kentte, "Yaşama ses ver" şiarıyla bir günlük nöbet eylemi gerçekleştiriyor. Eşzamanlı olarak başlayan nöbet, 21:00'da sona erecek.
 
İSTANBUL
 
İHD İstanbul Şubesi'nde yapılan nöbet eylemi basın açıklaması ile başladı. Açıklama yapan Şube Başkanı Gülseren Yoleri, yaşama ses vermek için nöbette olduklarını söyledi. Hapishanelerde süren açlık grevlerinin kritik aşamaya geldiğini hatırlatan Yoleri, bir çok tutsağın yaşam hakkını kaybetmek üzere olduğunu belirtti. Devletin, tutsakların yaşam hakkını korumakla yükümlü olduğunu vurgulayan Yoleri, hükümete adım atması için çağrı yaptı.
 
Toplumda açlık grevlerine karşı bir tepkisizliğin olduğuna işaret eden İHD Şube Başkanı Yoleri, "İHD ve aileler olarak devlete 'yaşam hakkını koru, tecridi kaldır, hukuku uygula' topluma ise duyarlılık çağrısı yapıyoruz" dedi.
 
Açlık grevinde olan gazeteci Tuğba Bulut ile Serhat Bulut’un annesi Aytena Bulut, çocuklarından birinin Urfa Hilvan Hapishanesi'nde, diğerinin ise Bakırköy Kadın Kapalı Hapishanesi'nde olduğunu belirtti. 
 
Çocuklarının 1 Mart'tan beri açlık grevinde olduğunu hatırlatan Bulut, açlık grevinin taleplerinin kabul edilmesini istedi.
 
Ozan Hebun Sümeli’nin babası Naci Sümeli ise her hafta oğlunun görüşüne gittiğini belirtti,  "Çocuklarımız ölmek için değil, yaşamak için eylem yapıyor" dedi. Sümeli, bir an önce adım atılmasını istedi.
 
DİYARBAKIR
 
İHD Diyarbakır Şubesi'ndeki nöbete Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanlığına seçilen Selçuk Mızraklı, Diyarbakır Barosu avukatları, tutuklu ve hükümlü yakınları destek verdi.
 
Açıklama yapan İHD Diyarbakır Şube Başkanı Abdullah Zeytun, tutsakların tecridin kaldırılması için yaşamlarını feda ettiklerini söyledi. Zeytun, iktidarı sorumluluğunu yapmaya çağırdı.
 
İZMİR
 
Şube binasındaki nöbet öncesi açıklama yapan İHD İzmir Şube Sekreteri Ahmet Çiçek, "Ardı ardına ölümlerin yaşanmasını istemiyoruz. Tüm yetkilileri görevlerini yerine getirmeye, kamuoyunu da duyarlı olmaya çağırıyoruz" dedi. İHD MYK üyesi Mehmet Aker, müzakere yollarının açılmasını ve tutukluların taleplerinin kabul edilmesini istedi. 
 
Açıklamaya, HDP il yöneticileri ve PM üyeleri de destek verdi.
 
DERSİM
 
HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül, HDP Dersim İl Örgütü üyeleri ve kurum temsilcilerinin de katıldığı nöbette, Şube Başkanı Gürbüz Solmaz açıklama yaptı. Açlık grevinde olan tutsakları anladıklarını ve taleplerinin kabul edilmesini istediklerini söyleyen Solmaz, üzerlerine düşen her şeyi yapacaklarını kaydetti.
 
HDP Milletvekili Kemal Bülbül, "Biz ölüleri değil, dirileri saymak istiyoruz. Ölülerimizi saymaktan yorulduk. Tecrit başta olmak üzere tüm toplumsal ablukanın ortadan kaldırılmasına dair haklı bir eylem ortaya çıkmıştır" dedi. Bülbül, tecridin kaldırılması ve yasalara uyulması için hükümete çağrı yaptı.
 
ADANA 
 
Adana'daki nöbet eylemine Eğitim-Sen, HDP, HDK üye ve yöneticileri, tutsak yakınları da katıldı. Açkılama yapan İHD Adana Şube Başkanı İlhan Öngör, açlık grevinde olan tutsakların sağlık durumlarının izlenmesi ve taleplerin kamuoyu tarafından duyulduğunun ortaya konulması için bağmısız heyet ve hekimlerin hapishanelere girmesine izin verilmesini istedi. 
 
Konuşma yapan tutsak yakınları, çocuklarının eylemlerini desteklediklerini belirtti; "Sonuna kadar onların sesi olmaya çalışacağız" dedi.
 
BATMAN 
 
Tutsak yakınları, Barış Annleri, HDP yönetici ve üyelerinin de katıldığı nöbette konuşan İHD Şube Eşbaşkanı Devran Yıldız, kamuoyuna duyarlılık çağrısı yaptı. BM başta olmak üzere Türkiye'nin imzaladığı ulusal ve uluslararası anlaşmalara uymaya çağıran Yıldız, "Umuyoruz ki bu çağrımıza uyulur ve bir daha hiç kimse yaşamına son vermez, tecrit kaldırılır ve açlık grevleri sona erdirilir" dedi.  
 
MALATYA
 
İHD Malatya Şubesi’nde yapılan nöbete, 86 gündür açlık grevinde olan DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel'in ailesi de katıldı.
 
Yapılan konuşmalarda daha fazla tutsağın yaşamını yitirmemesi için adım atılması istendi.
 
İHD üyeleri ve tutsak yakınları Urfa, İskenderun, Mersin, Antalya şube binalarında da "Yaşama ses ver" şiarıyla 21.00'a kadar nöbet tutacak.